Voor personen met een motorische beperking
Een hulphond assisteert een persoon met een motorische beperking. Ze maken dagdagelijkse handelingen mogelijk en makkelijker. Bij jongeren plaatsen we onze duohonden, hier is de aanwezigheid van een sturende ouder essentieel en een bijkomende garantie op veiligheid.
Hulphonden rapen voorwerpen op, openen en sluiten deuren en lades, brengen medicatie, assisteren bij het aan- en uitkleden, laden de wasmachine uit, helpen bij de boodschappen, … Ook qua emotionele steun zijn ze van onschatbare waarde.
Hulphonden en duohonden zijn geattesteerd en hebben recht op toegang. Je kan ze herkennen aan hun blauwe jasje.

Wim & Yabba
Hulphond
Wim en zijn hulphond Yabba vormen sinds 2023 een onafscheidelijk duo.

Wim & Yabba
“Hachiko vzw en hun kwispelende kampioenen waren geen vreemden voor mij. Toen ik na een hersenoperatie zelf met blijvende restletsels achterbleef, waardoor ik mijn evenwicht vaak verlies en zelf geen dingen meer kan oprapen, was de stap naar een aanvraag voor een eigen kwispelende helper dan ook niet groot. Gelukkig werd mijn aanvraag goedgekeurd en na een wachttijd van bijna twee jaar kon ik deelnemen aan de winterstage. Ik vond de stage zeer leerrijk en zeker nodig om met een assistentiehond te leren samenwerken. De lessen werden gegeven door een topteam dat weet hoe om te gaan met zowel honden als mensen met een beperking. Nu vorm ik met Yabba (of Juul voor jullie) een eigen topteam. ’s Ochtends word ik wakker wanneer hij zijn lieve snoet tegen mijn gezicht aandrukt. Terwijl hij zijn plasje doet, ga ik mij opfrissen. Na een stevig ontbijt maken we een wandeling in de frisse lucht, waarbij Yabba lekker vrij kan rondrennen in de velden. Daarna brengen we een bezoek aan de kinesist en de winkel, Yabba loopt met plezier langs mijn scootmobiel. Bij slecht weer nemen we uiteraard de auto. Na het middagnieuws doen we samen een deugddoend dutje. In de namiddag brengen we vrienden of familie een bezoekje of staat er een lange wandeling op ons programma. Daarna avondeten, wat tv kijken, nog een knuffelsessie en dan slapen. Ik hoop dat we nog vele jaren samen plezier mogen beleven. Bedankt aan het gastgezin voor het socialiseren van deze geweldige vriend.”

Janne & Dora
Hulphond
Dora is de kwispelende assistent van studente Janne. Samen zitten ze op kot in Leuven!

Janne en Dora
Samen studeren
Mijn naam is Janne, en ik stel je graag voor aan mijn hulphond Dora. Samen studeren we aan de UCLL in Leuven. Omdat mijn gewrichten heel snel uit de kom gaan, helpt ze me met alledaagse dingen zoals deuren openen, kasten sluiten, voorwerpen oprapen en nog zoveel meer. Ze heeft intussen zelfs geleerd om aan te geven wanneer mijn bloeddruk zakt, zodat we tijdig uit de les geraken. Dankzij Dora kan ik nu de lessen volgen zonder me steeds te forceren!
Stageperiode
Mijn stageperiode bij Hachiko begon begin augustus 2024 en was een mooie mix van theorie en praktijk. Het interessantste vond ik het leren interpreteren van het gedrag van een hond. Samen met het leren van alle commando’s, zorgt dat ervoor dat je goed leert communiceren. Later tijdens de stage werd ik gekoppeld aan deze prachtige meid. Tijdens de huisbezoeken leerde ik Dora beetje bij beetje beter kennen, wat ik erg spannend vond. Begin september kwam ze voltijds bij mij en kreeg ik dus de volledige verantwoordelijkheid, gelukkig met blijvende ondersteuning van de geweldige trainers. Dankzij de opleiding kunnen we nu echt goed voor elkaar zorgen. Ik zou me geen andere hond meer kunnen voorstellen!
Samen op kot
Sinds het begin van het academiejaar gaat Dora met mij mee op kot in Leuven. Voor haar houdt dit vooral in dat ze op veel verschillende plekken komt én heel veel mensen ziet. Daar zijn duidelijke grenzen en regels voor nodig, maar ook zeker de nodige knuffels en speelmomenten. Op kot en thuis zijn er verschillende routines, die ze intussen goed begrijpt. Door de week hebben we een drukke planning met verschillende energielevels: naar de les, het park, de winkel, op kot studeren,…. Dora wisselt dan ook echt van mindset: in de les ligt ze te slapen en tijdens de speelmomenten kan ze al haar energie kwijt!
Intussen is Dora iets meer dan een maand bij mij en we zien al grote vooruitgang in onze band. Ik kijk ernaar uit om samen verder te groeien en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.
Voor personen met epilepsie
Een meldhond stelt een persoon met epilepsie gerust, zeker buitenshuis. Seizure reponse dogs bieden hulp na een aanval door een alarmknop in de drukken, de persoon wakker te maken of de telefoon of medicatie aan te reiken.
Seizure alert dogs voelen van nature een aanval aankomen. Zo kunnen ze het baasje tijdig verwittigen en ernstige letsels door de val vermijden. Het voelen aankomen van een aanval kan niet worden aangeleerd maar is een talent dat zich verder ontwikkelt via training.
De opleiding van een meldhond is sterk afhankelijk van de aanvrager en vereist een individuele aanpak.
Meldhonden zijn geattesteerd en hebben recht op toegang. Je kan ze herkennen aan hun blauwe jasje.

Kaat & Borre
Meldhond
Borre geeft Kaat opnieuw veiligheid, zowel binnen- als buitenshuis.

Kaat & Borre
“Zo’n 9 jaar geleden kreeg ik de diagnose epilepsie, mijn aanvallen zijn zowat dagelijks en ik voel ze niet op voorhand aankomen. Hierdoor belandde ik al in heel pijnlijke situaties, en dat mag je letterlijk nemen want zo knalde ik al op een betonblok op de grond – en dat voel je wel…
Sinds vorig jaar woont Borre bij ons, een super lieve hond die graag knuffelt en snuffelt én me ondertussen ook waarschuwt wanneer ik een aanval krijg. Borre is mijn meldhond. Nog voor ik zelf iets gewaarword, blaft hij om me te waarschuwen. Zo kan ik mezelf in veiligheid brengen zoals ergens tegenaan gaan liggen of zitten, en kan ik mijn noodmedicatie al klaar houden. Op zo’n momenten voert Borre dan ook echt zijn taak als meldhond als de beste uit: hij blijft aandachtig naast mij liggen tot ik me terug beter voel. Dankzij Borres aanwezigheid kan ik nu alleen buitengaan. Borre volgt me overal: als ik ga douchen, naar het ziekenhuis moet, naar een winkel ga, … Er is geen non-stop toezicht van anderen meer vereist. Ik zou niet meer zonder hem kunnen. Alles is zoveel beter met Borre aan mijn zijde.”
Voor kinderen met autisme
Binnen de Hachiko werking loopt reeds enkele tijd een project omtrent de opleiding van autismehonden voor kinderen. Een autismehond is een assistentiehond die personen met ASS ondersteunt in zijn/haar mobiliteit, zelfredzaamheid en vitaliteit. Gezien de breedte van het autismespectrum kunnen de taken van een autismehond uiteenlopend zijn.
Onze autismehonden zijn in eerste instantie gericht op de ondersteuning van kinderen (3 > 13 jaar) in hun ontwikkeling naar een zelfstandig leven. Dit gebeurt vanuit een nauwe betrokkenheid van de ouder(s). Praktisch houdt dit in dat de hond werkt voor en met het kind, maar dat dit altijd onder verantwoordelijkheid en ook toezicht van de ouders/wettelijk vertegenwoordigers gebeurt. Recht op toegang (dit betekent dat de hond toegang heeft tot alle publiek openbare ruimtes) geldt daarom ook enkel wanneer de verantwoordelijke ouder van het kind en het kind beiden aanwezig zijn. Concreet houdt dit in dat de hond niet mee kan naar school, maar wel op alle andere momenten en gelegenheden (waar de verantwoordelijke ouder aanwezig is).
Ook omwille van het feit dat we voor onze andere types honden nog steeds wachtlijsten hebben, zetten we in dit project trage stappen. Heb je als ouder interesse in een autismehond voor je kind, dan vragen we je het traject met Hachiko op te starten via een deelname aan onze PAWS workshop (zie hieronder). Na je deelname aan de PAWS zal je de mogelijkheid krijgen alsnog je eventuele kandidatuur te stellen voor een professioneel opgeleide autismehond.
PAWS workshop voor ouders van kinderen met autisme
Alvorens een aanvraag voor een autismehond te kunnen indienen, is een deelname aan onze PAWS (Parents Autism Workshop & Support) workshop verplicht.
In deze workshop, bestaande uit verschillende sessies, bieden we een referentiekader om de juiste stappen te zetten: is een hond een relevante keuze voor ons gezin, welk type hond, wat kunnen we van de hond verwachten en hoe pakken we dit aan, , …? Veel gezinnen kunnen namelijk baat hebben bij een goed getrainde gezinshond zonder een volledig opgeleide assistentiehond voor autisme nodig te hebben.
Na het volgen van de PAWS, kan je alsnog je kandidatuur indienen voor een professioneel opgeleide autismehond.
Alle informatie en het formulier in functie van de inschrijvingen vind je hier.

Tuur & Bente
Autismehond
Bente is het veilige vriendinnetje van Tuur, ze gaat met hem mee op stap en is een geruststellende aanwezigheid.

Tuur & Bente
Petra & Andy, ouders van Tuur, vertellen:
Toen onze zoon de diagnose autisme kreeg, hoorde ik van een collega dat er zoiets bestond als autismehonden. Na wat opzoekwerk kwamen we uit bij Hachiko. De mail met onze aanvraag werd snel verstuurd. Wat of hoe wisten we nog niet helemaal. Maar een hond verwelkomen binnen het gezin die ook onze Tuur zou kunnen bijstaan was voor ons voldoende. We werden op de wachtlijst gezet. Eenmaal de procedure opgestart was, volgde alles elkaar vlotjes op. De gesprekken op Hachiko, de huisbezoeken, het volgen van de PAWS-workshop.
Tijdens de workshop kwamen we veel te weten over autismehonden, de werking van Hachiko en hun aanpak omtrent honden: altijd positief met oog voor een gelukkige hond. Na dit traject kwam Julia met een 3-tal honden op bezoek om kennis te maken met onze zoon en het gezin. Toen kwam het bevestigend telefoontje, Bente was onze match. Het klopte, Bente had dan ook een hele mooie interactie met Tuur tijdens het huisbezoek. Na een intensieve stage samen met Andy op Hachiko kwam ze bij ons wonen, top!
Een thuis zonder haar kunnen we ons al niet meer voorstellen. Al van ‘s ochtends is ze van de partij. Ze helpt graag iedereen wakker te maken, gaat mee tot aan de schoolpoort, ‘s avonds samen liggen op de mat om nog rustig te lezen, tv te kijken. Elke uitstap is er een veilig vriendje mee, ze maakt een doktersbezoek net iets aangenamer. Tuur en Bente hebben elkaar gevonden, ze zijn in het jaar dat ze nu bij ons woont een hecht team geworden. Is er verdriet dan wordt er geknuffeld, een dansje bij blijdschap, een kwispelende staart ter herkenning.
Bente is voor ons: superlief, schattig, een veeleter, beschermend, knuffelaar, speels, een gespreksstarter. Kortom, een superheld!

Isolde & Cosmo
Autismehond
Cosmo staat als grote vriendelijke reus aan de zijde van Isolde. Hij slorpt als een grote spons de zorgen op en maakt overgangen gemakkelijker.

Isolde & Cosmo
Scarlet, mama van Isolde, vertelt:
Na een dagelijkse ochtendwandeling helpt Cosmo Isolde en haar zus opstaan door vrolijk op het bed te springen en vol in het gezicht te likken zodat je geen andere keuze hebt dan wakker worden. De eerste overgang van de dag gaat veel vlotter door 40 kg instant happiness. De overgang van school naar thuiskomen is ook heel wat makkelijker wanneer een altijd enthousiast kwispelende viervoeter je staat op te wachten van zodra hij de sleutel in het sleutelgat hoort.
Naast deze overgangen begeleiden, is Cosmo de nieuwe crisismanager in huis. Hoewel hij nog maar net bij ons woont, staat hij al vanaf de eerste dag zijn mannetje op kritieke momenten. Hij wringt zich tussen iedereen door om snel dicht bij Isolde te zijn om haar rust te bieden tijdens een crisis. Vaak ploft hij vlak vóór haar bovenop haar voeten neer, duwt ondertussen al eens met zijn neus tegen haar been om dan samen met haar op de grond te krullen alsof hij alle stress aantrekt als een magneet. Af en toe herpositioneert hij zich om wat meer gewicht op haar te leggen zodat ze meer druk voelt en hij haar nog wat meer kan temperen.
Ook buiten de schooluren heeft onze big boy nog veel werk voor de boeg. Hij houdt de wacht in de balletles, vioolles en paardrijles voor het geval Isolde overprikkeld of gefrustreerd raakt zodat hij als een grote zwarte spons alle zorgen opslorpt. Stiekem oefent hij ondertussen zelf zijn pirouettes in de spiegel.
Tijdens het huiswerk maken of het werken weet onze grote teddybeer exact wanneer een knuffel nodig is en probeert je daarbij letterlijk te omhelzen. Tussendoor is hij haar beste vriend die haar gedachten leest als ze boos is en voor haar zorgt. Zijn roepnaam is niet voor niets ‘Wifi’ want ze hebben een onoverwinnelijke connectie. Dan kruipt hij in haar armen in de zetel en verslaan ze samen alle boze draken. Daarbovenop zorgt onze casanova er met zijn mooie looks voor dat Isoldes communicatieskills wat worden aangescherpt. Bij elke wandeling is er wel iemand die haar aanspreekt dat ze zo’n mooie hond heeft met een kosmisch blinkende vacht.
Cosmo is al na amper drie maanden een niet weg te denken deel van de familie. We zijn ontzettend trots op onze big boy met zijn onmetelijke energie.
Voor zorgcentra
Instellingshonden binnen zorgcentra zijn een waardevolle ondersteuning van het sociaal, cognitief, emotioneel en fysiek functioneren van de bewoners. Ze bieden steun, troost en ontspanning.
We plaatsen onze honden in woonzorgcentra, psychiatrische klinieken en andere zorgcentra. Ze motiveren de bewoners om zowel mentaal als fysiek actief te zijn en te blijven.,… De samenwerking vertrekt vanuit de sterke band tussen dier en mens, en reikt tools aan om de bewoners te ondersteunen en motiveren. Dat kan door de honden in te zetten tijdens kinesitherapie, ergotherapie, wandelingen, oefeningen, bezoekmomenten, … Onze honden werken in de voorzieningen onder de begeleiding van het interne team dat hiervoor wordt opgeleid door Hachiko. Ook blijven ze levenslang ondersteund vanuit Hachiko.
Instellingshonden zorgen voor een meerwaarde binnen het zorgaanbod van de instelling, hun aanwezigheid versterkt de huiselijke, gezellige sfeer en ondersteunt actief de begeleiding en dagelijkse werking. Ook voor de personeelsleden kan hun aanwezigheid een stressverlagende impact hebben. Een instellingshond is als een extra collega op de werkvloer met een focus op welzijn.

Zilas
Instellingshond in Karel Picqué
Zilas gaat dagelijks mee naar het woonzorgcentrum waar zijn baasje werkt. Hij biedt troost en motiveert de bewoners om actief te blijven. Wandel een dag mee in de pootsporen van Zilas.

Zilas in het woonzorgcentrum van Karel Picqué
Zilas is sinds september 2022 aan de slag als instellingshond in woonzorgcentrum Karel Picqué. Hij woont bij zijn baasje en gaat dagelijks met haar mee naar de werkvloer. Hij is er een graag geziene collega en vriend op vier poten. De bewoners kennen hem en spreken hem aan als “Maurice”. Loop een dag mee in de pootsporen van Maurice!

Lima & Mona
Instellingshond in WZC Kouterhof
In WZC Kouterhof trippelen al heel lang Hachiko honden rond. Met Lima & Mona zijn ze reeds toe aan hun vierde én vijfde instellingshond.

Kathleen & Lima en Mona
Ik ben gestart in 2005 met Real, momenteel komen onze vierde en vijfde hond, Lima en Mona dagelijks met mij naar ons woonzorgcentrum met 101 bejaarde bewoners. Tweemaal per week gaan Lima en Mona ook naar het dagverzorgingscentrum. Voor de bewoners zijn ze een trouwe vriend die dagelijks langskomt. Ze werken stimulerend: tijdens de zorg, gesprekken worden op gang getrokken, ze motiveren tot wandelingen, we organiseren spelnamiddagen, …. Voor de familieleden kunnen ze een therapeutische, troostende waarde hebben bv. in palliatieve situaties. Ik werk met een ploeg van ‘tantes’: kine, ergo, verpleging, verzorging, logistiek aan de hand van een weekrooster. Lima en Mona zijn een echte meerwaarde.
Voor slachtoffer- en bijzondere jeugdzorg
Emotionele zorghonden voor organisaties in slachtofferzorg bieden ondersteuning aan slachtoffers en getuigen van misdrijven en/of ingrijpende gebeurtenissen, zo ook aan kinderen en jongeren in een verontrustende opvoedingssituatie.
Het opleidings- en plaatsingstraject van professionele zorghonden is heel specifiek. Hachiko plaatst zorghonden bij de politie, bij organisaties actief omtrent mensenhandel, in de bijzondere jeugdzorg, … Zorghonden bieden een luisterend oor, installeren vertrouwen, zijn aaibaar en vellen geen oordeel. Ze hebben een kalmerend effect in stressvolle situaties en faciliteren het gesprek. Zorghonden kunnen ingezet worden binnen een werking in leefgroepen en in een gerichte één op één werking. Dankzij de connectie tussen de zorghond en de cliënt kan er gewerkt worden omtrent gevoelige thema’s, trauma’s, agressieregulatie, …. Het zorghond-team binnen de organisatie krijgt een doorgedreven coaching omtrent de inzetbaarheid van de hond, het correct inschatten van situaties en de specifieke commando’s. Hachiko zal het team levenslang ondersteunen.
Het pilootproject omtrent honden in slachtofferzorg werd met Europese collega’s gerealiseerd binnen het kader van het FYDO project (Facility Dogs Europe) onder coördinatie van VSE (Victim Support Europe).
Meer weten? Contacteer sandra@hachiko.org

August
Emotionele zorghond Politiezone Vlas
August en Alison vormen sinds 2023 een duo bij Politiezone Vlas (Kortrijk – Kuurne – Lendelede) waar Alison hoofdinspecteur is.

Alison & August
August! Onze eerste Hachiko hond. En wat voor een hond! Zo trots om zijn baasje te mogen zijn. Hij werkt als emotionele zorghond binnen de Sociale Politie van de Politiezone VLAS. Hij wordt ingezet bij kinderen en volwassenen die slachtoffer werden van misdrijven, bij hun familie en eventuele getuigen. Ook collega’s kunnen een beroep op hem doen. We beleefden al mooie momenten. Als ik zie wat hij teweegbrengt alleen nog maar door zijn zachte aanwezigheid. Hij komt kwispelend naar je toe, oordeelt niet en houdt rekening met de wensen van het slachtoffer. Een glimlach op een snoetje kunnen toveren, volwassenen tot rust brengen en opnieuw laten ademen. Een knuffelbeer maar dan in het echt. Onbeschrijfelijk!

Zippo
Emotionele zorghond bij Xplo vzw
Nadège neemt Zippo mee in het Kortrijkse Xplo vzw, waar kinderen en jongeren met een verontrustende opvoedingssituatie opvang krijgen.

Nadège & Zippo
Zippo gaat dagelijks mee naar mijn werkplek bij Xplo vzw, een jeugdhulporganisatie waar kinderen begeleiding en opvang krijgen omwille van een verontrustende opvoedingssituatie. Door zijn zachte blik, zijn kwispelstaart, zijn luisterende oren, zijn wandelpootjes, zijn onvoorwaardelijke liefde is Zippo voor onze gekwetste kinderen en jongeren ‘hun’ bijzondere huishond die hen via bezoekjes aan de leefgroepen ondersteunt in het dagelijks leven. Ook worden er, in samenspraak, individuele trajecten opgezet voor die jongeren waarbij verbaliteit en communicatie binnen het hulpverleningstraject moeilijker verlopen. Dankzij de connectie tussen Zippo en de jongere, kan er gewerkt worden omtrent gevoelige thema’s en kan er flexibel gespeeld worden met de therapeutische spiegels via de hond. Met Zippo willen we opvoeden en begeleiden op basis van positieve bekrachtiging, inleving en respect.
Adoptiehond
Doorheen het opleidingstraject houden we steeds rekening met de talenten en het potentieel van iedere hond. Op basis van een evaluatie van zijn vaardigheden, alsook de medische en karakteriële screening, kan een hond zijn opleiding tot assistentiehond (vroegtijdig) beëindigen en geplaatst worden als gezelschapshond. Dit zijn meestal jonge honden met steeds een rugzakje (vb. trekken aan de lijn, hapgedrag, ernstige heupdysplasie, …) waarvoor we een gouden mandje zoeken bij iemand die de hond de nodige zorg en aandacht kan geven. We zoeken steeds de best passende plek voor de hond in functie van zijn noden en aandachtspunten.
Deze honden zoeken een gouden mandje
Er zijn momenteel geen honden die een nieuwe thuis zoeken.
Stel je vrijblijvend kandidaat voor een adoptiehond
Indien je je graag als kandidaat opgeeft om een hond te adopteren in de toekomst, ontvangen we van jou graag het ingevulde kandidaatsformulier. Dit mag je vervolgens doormailen naar info@hachiko.org. We houden je gegevens bij in onze database. Zo kunnen we, wanneer we een hond ter adoptie hebben, reeds een eerste screening doen op basis van jouw gezins- en woonsituatie in functie van het profiel van de hond.
Wanneer je een mogelijke match bent voor een adoptiehond, contacteren we je telefonisch of per mail. We plannen graag een gesprek met jou en een ontmoeting met de hond, nadien volgt ook een huisbezoek. Afhankelijk van het verloop, kan de hond dan al bij jou thuis blijven. Er is een proefperiode van 3 maanden, waarin we contact houden over het verloop. Er wordt ook een kleine adoptiebijdrage gevraagd.
Adoptiehonden komen niet zo vaak voor, omdat we in eerste instantie kijken voor een liefdevolle thuis in de directe omgeving van de hond (het gastgezin, vrienden of familie, …). Zoek je dus op korte termijn een kwispelende vriend, raden we je aan ook via andere kanalen op zoek te gaan
Ik wens meer informatie

Geattesteerde assistentiehond welkom
Hachiko is een door de overheid erkende non-profitorganisatie en is als assistentiehondenschool lid van verschillende overkoepelende organisaties. Hachiko heeft officiële toelating om haar opgeleide viervoeters het certificaat van geattesteerde assistentiehond mee te geven voor hulphonden, duohonden, meldhonden en autismehonden. Hierdoor genieten zij in Vlaanderen van recht op toegang. Deze wetgeving stelt dat geattesteerde assistentiehonden, opgeleid door een gemachtigde school, niet geweigerd mogen worden op voor publiek toegankelijke plaatsen zoals restaurants en winkels.

Wist je dat?

We doorheen het volledige opleidingstraject bovenal rekening houden met de mogelijkheden en talenten van iedere hond? Onze diversifiëring geeft ons de kans iedere hond vanuit zijn mogelijkheden optimaal toe te wijzen en in te zetten zodat hij kwispelend zijn taak kan vervullen. Van hulphond tot instellingshond.




Dat Hachiko de pionier is omtrent hulphonden in België en reeds 30 jaar actief is? Wij ontvangen hiervoor geen structurele subsidies en zijn afhankelijk van de steun van velen.
Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, word lid van de Hachiko Club en ontvang ons magazine.