Voor personen met een motorische beperking

Een hulphond assisteert een persoon met een motorische beperking. Ze maken dagdagelijkse handelingen mogelijk en makkelijker. Bij jongeren plaatsen we onze duohonden, hier is de aanwezigheid van een sturende ouder essentieel en een bijkomende garantie op veiligheid.

Hulphonden rapen voorwerpen op, openen en sluiten deuren en lades, brengen medicatie, assisteren bij het aan- en uitkleden, laden de wasmachine uit, helpen bij de boodschappen, …

Ook qua emotionele steun zijn ze van onschatbare waarde.

Hulphonden en duohonden zijn geattesteerd en hebben recht op toegang. Je kan ze herkennen aan hun blauwe jasje.

Ik wens meer informatie
GETUIGENISSEN

Johan & Wouter
Hulphond

Johan en zijn hulphond Wouter vormen sinds 2021 een onafscheidelijk duo.

 

Inés&Weymar-assistentiehond-Hachiko

Inés & Weymar
Duohond

Weymar is de kwispelende hulp van Inés. Hij is haar beste vriend, steun en toeverlaat. 

 

Koenraad&Eyleen-assistentiehond-Hachiko

Koenraad & Eyleen
Hulphond

Al bijna 10 jaar is Eyleen de trouwe kwispelende heldin naast de zijde van Koenraad.

 

Voor personen met epilepsie

Een meldhond stelt een persoon met epilepsie gerust, zeker buitenshuis. Seizure reponse dogs bieden hulp na een aanval door een alarmknop in de drukken, de persoon wakker te maken of de telefoon of medicatie aan te reiken.

Seizure alert dogs voelen van nature een aanval aankomen. Zo kunnen ze het baasje tijdig verwittigen en ernstige letsels door de val vermijden. Het voelen aankomen van een aanval kan niet worden aangeleerd maar is een talent dat zich verder ontwikkeld via training.

De opleiding van een meldhond is sterk afhankelijk van de aanvrager en vereist een individuele aanpak.

Meldhonden zijn geattesteerd en hebben recht op toegang. Je kan ze herkennen aan hun blauwe jasje.

 
Ik wens meer informatie
GETUIGENIS

Ramona & Yosca
Meldhond

Yosca biedt een steun en veilige houvast voor Ramona, zeker tijdens activiteiten buitenshuis.

Voor instellingen

Een instellingshond is een waardevolle hulp voor het sociaal, cognitief, emotioneel en fysiek functioneren van bewoners. 

We plaatsen onze honden in woonzorgcentra, psychiatrische klinieken en andere instellingen.  Ze motiveren de bewoners om zowel mentaal als fysiek actief te zijn en te blijven. Dat kan door onze honden in te zetten tijdens kinesitherapie, ergotherapie, wandelingen, oefeningen, knuffelen,… Ze bieden steun, troost en ontspanning. 

Instellingshonden zijn niet geattesteerd en hebben dus geen recht op toegang.

Ik wens meer informatie

Assistentiehond welkom

Hachiko is een door de overheid erkende non-profitorganisatie en is als assistentiehondenschool lid van verschillende overkoepelende organisaties. Hachiko heeft officiële toelating om haar opgeleide viervoeters het certificaat van geattesteerde assistentiehond mee te geven voor hulphonden, duohonden, meldhonden en autismehonden. Hierdoor genieten zij in Vlaanderen van recht op toegang. Deze wetgeving stelt dat geattesteerde assistentiehonden, opgeleid door een gemachtigde school, niet geweigerd mogen worden op voor publiek toegankelijke plaatsen zoals restaurants en winkels. 

Meer weten, klik hier.

Wist je dat?

Er nog vele andere types assistentiehonden bestaan, zoals blindengeleidehonden en hoorhonden? Hachiko leidt enkel de bovengenoemde honden op. Meer info over types assistentiehonden en de assistentiehondenscholen in Vlaanderen en België vind je op de website van Celma en BADF.

We doorheen het volledige opleidingstraject bovenal rekening houden met de mogelijkheden en talenten van iedere hond? Onze diversifiëring geeft ons de kans iedere hond vanuit zijn mogelijkheden optimaal toe te wijzen en in te zetten zodat hij kwispelend zijn taak kan vervullen. Van hulphond tot instellingshond.

Dat Hachiko de pionier is omtrent hulphonden in België en al meer dan 25 jaar actief is? Wij ontvangen hiervoor geen structurele subsidies en zijn afhankelijk van de steun van velen.
Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, word lid van de Hachiko Club en ontvang ons magazine