Help jij een assistentiehond mee opleiden?
In het kort: puppytrainer Margot beantwoordt jouw vragen
Online infomoment voor gastgezinnen
Wil je meer weten over het mooie engagement van gastgezin?
Sluit aan bij één van onze online infomomenten en/of woon een trainingsmoment op het Hachiko centrum bij. Een ideale manier om vragen te stellen aan onze puppytrainer Margot én een ervaren gastgezin.
Je kan je inschrijven voor het online infomoment door simpelweg een mailtje te sturen naar gastgezin@hachiko.org met je naam en voorkeur van datum. Je ontvangt kort voor het infomoment de link naar de deelname per mail. Geef gerust ook aan indien je graag een live trainingsmoment bijwoont op ons centrum in Merelbeke-Melle.
Online infomomenten:
Woensdag 7 mei, 16u-17u
Vrijdag 20 juni, 10u-11u
Nog eens op een rijtje
Waarom gastgezin worden?
Het gastgezin vormt de eerste sterke basis van onze toekomstige assistentiehonden. Zij nemen de hond zo’n twee jaar in huis en bereiden hem voor op zijn belangrijke taken bij zijn latere baasje

Je ziet graag honden en je wil je inzetten voor het goede doel…
Je gunt mensen met een zorgvraag een kwispelende vriend en helper aan hun zijde…
Je wil je actief inzetten en een meerwaarde creëren…
Je bent leergierig en duikt graag in nieuwe uitdagingen…
Je bent sociaal en kijkt uit naar nieuwe ontmoetingen…
… dan is Hachiko voor jou een fijne plek om je te engageren.
Wie kan gastgezin worden?
Van student tot jonggepensioneerde, van kroostrijk gezin tot enthousiaste single, van huisvader tot thuiswerkende professional. Onze gastgezinnen vormen een bonte, gevarieerde groep.
Gastgezin van een assistentiehond in spe worden is een mooi en intens engagement:
- Flexibel? Je bent voldoende thuis aanwezig en je bent overdag beschikbaar (de planning van de trainingen gebeuren in overleg met de gastgezinnen uit dezelfde groep)
- Eigen hond(en)? Dat kan, mits ouder dan 1,5 jaar en zonder gedragsproblemen.
- Huis en tuin? De hond groeit binnenshuis (in de leefruimte) op met idealiter een afgebakende tuin of minstens een graspleintje in de nabijheid.
- Eigen vervoer? Je kan je met de wagen verplaatsen in functie van opleidingen en andere (medische) afspraken.
- Fit? Je hebt voldoende kracht en energie om een jonge pup op te leiden.
Vink je alle vakjes af? Mail dan naar margot@hachiko.org en ontvang onze infobundel en kandidaatformulier. Wie weet leid jij binnenkort een toekomstige assistentiehond op!
En de kosten?
Gastgezin zijn voor een puppy in opleiding brengt geen grote kosten met zich mee. Hachiko voorziet voeding en een starterspakket voor de pup (voedingston, enkele speeltjes, kauwmateriaal, hals- en leiband, bench). Ook de dierenartskosten worden door Hachiko vergoed. Zelf voorzie je doorheen het volledige traject wel een eigen kussen of (slaap)mand, kauwbotten, speelgoed en snacks. Ook alle vervoerskosten zijn voor jouw eigen rekening.
Van pup tot assistentiehond: hoe loopt dat?
Het traject van jonge pup tot stoere assistentiehond verloopt in verschillende fases.

Hachiko werkt samen met kwalitatieve kwekers die zich met de beste zorgen inzetten voor de pups. Aan de hand van een puppytestje gaan we na hoe de pups van het nestje reageren in een nieuwe omgeving, op een onbekend persoon, op bepaalde prikkels en hoe snel ze hiervan herstellen, … Zo bepalen we de op dat moment meest geschikte pup(s) van het nestje.
Sinds 2017 werkt Hachiko samen met Purpose Dogs vzw, een vereniging van specialisten die zich toelegt op het selecteren en kweken van honden. De missie van Purpose Dogs is het optimaliseren van de fysieke en karakteriële kenmerken van assistentiehonden in wording. Dit op een wetenschappelijk onderbouwde wijze en met respect voor dierenwelzijn.
In 2023 is Hachiko ook ingestapt in de European Breeding Cooperative (EBC). Dit initiatief groeide uit onder de koepel van Assistance Dogs International (ADI). De focus van de International Breeding Cooperative (IBC) van ADI is om collectief voor leden de toegang tot betrouwbare en relevante pups te faciliteren en de kwaliteit van assistentiehonden te versterken. Dit gebeurt binnen drie regio’s: Europa (EBC), Noord-Amerika (ABC) en Oceanië (OBC) met een groeiende samenwerking tussen alle IBC leden.
Wanneer de pup uiteindelijk 8 weken oud is, neemt een warm gastgezin met een groot hart voor honden hem in huis.
Fase 1: gastgezin van een assistentiehond in opleiding
Op 8 weken start de puppy in het gastgezin. De eerste fase duurt zo’n anderhalf tot twee jaar, waarbij het gastgezin instaat voor de basissocialisatie en -vaardigheden van de pup. De hond verblijft in deze fase fulltime bij het gastgezin met opvolging door onze trainers en tweewekelijkse trainingssessies. De sessies zijn steeds in groep van zo’n 2 tot 4 pups, op het Hachiko-centrum of op verplaatsing in de buurt van Merelbeke. In de beginfase zal een trainer ook aan huis komen om de pup periodiek op te volgen en te coachen.
Fase 2: eindopleiding
Na de gastgezinperiode komt de hond binnen in het centrum voor de eindopleiding. Deze fase duurt ongeveer 6 maanden. De hond komt dan wisselende weken – volgens een individuele planning – op het Hachiko-centrum op ‘kot’ van maandag tot vrijdag. De vaardigheden van de hond worden verder uitgebouwd: reeds aangeleerde commando’s worden verder verfijnd en ook nieuwe zaken worden aangeleerd. Tijdens het weekend gaat de hond steeds terug naar het gastgezin of op verzoek naar een opvanggezin in de buurt. Op het einde van deze fase worden de honden geëvalueerd volgens hun talenten en vaardigheden, zo kunnen we hen toewijzen aan een plek waar ze kwispelend hun taak kunnen volbrengen.
Tijdens deze fases wordt de hond via tussentijdse evaluaties medisch en karakterieel gescreend. Op die manier kunnen we zijn inzetbaarheid inschatten en individuele traject verder uitstippelen. Zo kan bijvoorbeeld ook beslist worden om de opleiding vroegtijdig stop te zetten, of er extra tijd gegeven wordt aan de hond.
Fase 3: afstuderen en matching
De eindopleiding eindigt met een stageperiode waarin de hond en zijn toekomstige baasje elkaar ontmoeten en leren samenwerken met elkaar. Deze matching is het sleutelmoment van de stage. Na het afstuderen en de plaatsing worden honden en baasjes levenslang opgevolgd en gecoacht.
Onze assistentiehonden
Hachiko werkt voornamelijk met labradors retrievers. Deze zijn om verschillende redenen geschikt als assistentiehond: ze hebben een gemoedelijk karakter, doen graag dingen voor hun baasje, hebben een goede grootte om vb. een lichtschakelaar te bedienen, … Ook sociaal worden ze gemakkelijk aanvaard. Dit maakt het gemakkelijker om ze mee te nemen op restaurant, de winkel of andere openbare plek.
Getuigenissen

Gastgezin Kaat & baasje Christel
“Het is heerlijk om te zien wat je kan bereiken met je hond met een hoop liefde en geduld: je creëert een uiterst hechte band, je vormt als het ware een symbiose.”

Gastgezin Kaat & baasje Christel
Kaat
“Mijn engagement als gastgezin betekent heel veel voor mij, het geeft me opnieuw een doel in mijn leven. Het leert me nieuwe werelden kennen, die van honden en van vrijwilligerswerk. Je kunnen inzetten voor een goed doel, is het mooiste dat er is. Het geeft me dan ook ontzettend veel terug. Het is heerlijk om te zien hoeveel je kan bereiken met een hoop liefde en geduld: je creëert een hechte band met je hond, een symbiose als het ware. Die connectie kwam er door bewust met haar om te gaan, door haar te kunnen lezen en in te spelen op haar behoeftes en noden. Door haar ook gewoon hond te laten zijn en door elkaar te vertrouwen. Op anderhalf jaar tijd zijn we heel close geworden. Het besef dat het afscheid eraan komt, komt binnen. Maar ik liet maanden voor het vertrek het verdriet al toe. Op mijn tempo, als ik er klaar voor was. Ik koppel er ook steeds het positieve aan. Zo kon ik verdriet na verloop van tijd omzetten in fierheid: trots op mezelf en trots op Xia.
De eerste ontmoeting met haar nieuwe baasje was overweldigend. Xia was zó blij om me terug te zien, en ik haar ook. Toen ik ze samen zag met Christel, wist ik dat ze er goed zat. Het was geruststellend om te zien hoe Xia al geïntegreerd was in haar nieuwe thuis. Een fotoboekje vol mooie herinneringen van de eerste maand bij haar nieuwe baasje, was een geweldig mooi geschenk. Te zien dat ze goed op haar pootjes terecht gekomen is, toont dat mijn missie geslaagd is. Het is fantastisch om te zien hoe sterk de band ondertussen is tussen haar en Christel, hoe goed ze past binnen het gezin. Als haar gastgezin, doet het me ook deugd te zien dat Xia me niet vergeten is als ik haar opnieuw zie. Jammer genoeg wonen Christel en ik wat ver
om elkaar dikwijls op te zoeken, maar de filmpjes en berichtjes die ik krijg geven me een warm gevoel, en dat compenseert héél veel.”
Christel
“Ik heb sinds mijn 16 jaar een assistentiehond, dat is al 23 jaar dus. Als tiener heeft Fjona me de veiligheid en extra zelfstandigheid gegeven die ik toen nodig had. Dankzij haar durfde ik zelfstandig te gaan studeren op een kot waar zelfs geen omkadering bestond. Donut was haar prachtige opvolger die haar taken overnam, die de ringen aangaf toen ik trouwde en die erbij was toen ik mijn gezin startte: altijd geduldig, altijd klaar om te helpen wanneer ik me niet kon bukken omdat ik een kindje op schoot had zitten, altijd geweldig zachtaardig met mijn baby’tjes, dan peutertjes, dan kleutertjes. Xia neemt nu die rol over onder het waakzame oog van Donut.
Doorheen de dag is Xia mijn schaduw, ze is er overal graag bij en doet niets liever dan de kleine opdrachten die ik haar geef: iets apporteren, aangeven of samen de deur uit gaan en die deur dan ook mogen toe trekken! Zo veel kleine dingen die ze met zichtbaar plezier wil doen en die voor mij een groot verschil kunnen betekenen om de dag vlotter te laten verlopen. Xia is helemaal in balans, ze werkt graag en ze speelt graag, wanneer dat even niet kan is ze niet ongeduldig maar vindt ze haar rust. Ze knuffelt, ze speelt en voelt emoties aan als geen ander. Een pracht van een hond. Donut en Xia komen geweldig goed overeen. Donut aanvaardt dat Xia veel van haar taken overneemt, maar ze vindt het ook geweldig wanneer ik nog eens iets aan haar vraag. Xia is mijn kwispelende hulp, maar daarnaast horen beide honden ook gewoon bij ons gezin, ze brengen liefde, troost, spel, rust en tonen hoe waardevol wederzijdse zorg is. Ze brengen harmonie in mijn leven, voegen terug wat moois toe tegenover de narigheid.
Wat de gastgezinnen van mijn drie honden hebben gedaan, betekent enorm veel voor mij en ze krijgen ook al mijn dankbaarheid en tonnen respect. Bij de eerste ontmoeting komen best wel wat emoties kijken. Ik probeerde me in te leven in hoe het voor hen moet zijn: voor mij een prachtig nieuw begin en voor hen een stukje afscheid van een tijdperk vermengd met waarschijnlijk gigantisch grote trots op hun afgestudeerde hulphond. Ik wil hen dan ook tonen dat ik naar best vermogen voor ‘onze hond’ zal zorgen en ze een liefdevolle thuis zal geven. Ik voel samen met hen de trots en erken mee de rol die zij hierin gespeeld hebben. Ik hoor Kaat en Xia’s eerste gastgezin Luk via berichtjes en ik hoop dat we ook nog eens kunnen afspreken nu Xia zich goed aan mij heeft kunnen hechten. Ik hoor ook nog steeds het gastgezin van Donut. Zelfs nu zij al 11 jaar bij mij woont, blijft hij voor mij bij Donut horen.”

Aline en Michiel & Cooper
“Als assistentiehond in opleiding is Cooper welkom op het werk. Hij gaat dan ook geregeld mee, wat eveneens een fijne manier van quality time is!”

Aline en Michiel & Cooper
Met het gastgezin mee naar het werk!
Ik ben zelfstandig event manager en werk een paar dagen per week als freelancer voor een event bureau. Gemiddeld ben ik 2 dagen per week bij hen op kantoor.
Cooper gaat minstens één keer per week mee naar de werkvloer, soms ook meer als mijn partner niet thuis werkt en hij anders te lang alleen thuis zou zitten. Omdat hij al van bij het begin (vanaf hij ongeveer 4 maanden oud was) wekelijks meegaat, verloopt dit altijd heel vlot en is het gewoon zalig om hem mee te nemen. Hij weet ook heel goed wanneer hij kan meegaan, dan ziet hij me mijn laptoptas aan de deur zetten en dan weet hij al hoe laat het is. Dat resulteert altijd in gekwispel en veel enthousiasme! De collega’s kregen van bij het begin een duidelijke briefing over wat wel en niet kan met een assistentiehond in opleiding. Het is heel fijn dat ze zich daar altijd aan hebben gehouden. En uiteraard is hij is een graag geziene collega op het werk. ’s Middags staan er altijd meerdere collega’s paraat om mee te gaan wandelen of Cooper mee te nemen naar de supermarkt (dit kon gemakkelijk toen hij al wat ouder was). Het is voor hen ook echt een meerwaarde als hij als office dog aanwezig is. Voor ons was het persoonlijk een enorme meerwaarde om Cooper te kunnen meenemen naar het werk, zo is het allemaal iets gemakkelijker te plannen én heb je veel meer quality time met je hond. Daarnaast is het een goede oefening, maar natuurlijk is iedere hond hierin anders!”

Martine & Borre
“Het doorgeven is zeker geen gemakkelijk proces. Maar als je dan ziet hoe gelukkig Borre en zijn nieuwe baasje zijn, dan weet je wel waarvoor je het allemaal doet.”

Martine & Borre
“Toen ik Borre op de eerste maandag binnenbracht ‘op kot’ was het alsof ik mijn kind afzette op zijn eerste schooldag. Alleen, hij weende niet, maar ik wel. Het doorgeven van de hond blijft een emotioneel moment, ook al weet ik waarvoor ik het doe. Gelukkig lag de volgende pup al aan mijn voeten te slapen. Ik heb veel bijgeleerd op Hachiko: hoe honden een spiegel van jezelf zijn, troost kunnen bieden als je verdriet hebt en het liefst zijn waar jij ook bent. Het belangrijkste vind ik de hond tijd geven om zelf te mogen nadenken. Waar je bij een gewone huishond soms niet bij stilstaat, leer je bij Hachiko. De belangrijkste les die ik van Borre geleerd heb is: met geduld kan je veel bereiken!
Het doorgeven zal altijd moeilijk zijn; in mijn groepje stuurden we berichtjes naar elkaar over hoe we het ervaarden. Iedereen ervaarde het heel emotioneel, wat mij normaal lijkt als je je hond graag ziet. Er zijn moeilijke momenten bij het afscheid, maar zoveel leuke tijdens de opleiding! Hachiko is een topteam om mee samen te werken en als Borres nieuwe baasje me een video stuurt over hoe ze zich samen amuseren aan de zee… dan weet je het wel.”