Samen bouwen we aan de trouwste vriendschap

Begin 2020 verhuisden we naar ons nieuw nest in Schelderode. Daar willen we opnieuw een warme thuis creëren voor zowel de honden, hun baasjes en ons team, als de gastgezinnen en onze vele vrijwilligers. Duik hier alvast mee in onze avonturen, verhalen, activiteiten, … We delen ze graag.

Wil je onze honden mee helpen groeien?

Een zonnig Wintercafé

Het eerste café van het nieuwe jaar was alweer een meer dan geslaagde editie. Dank aan iedereen om er opnieuw een gezellige namiddag van te maken. We verwelkomen je graag op Hachiko’s Lentecafé op zaterdag 27 mei!

Sam en de jongeren van Emmaüs

Sinds enkele maanden hebben de jongeren van jeugdhulpvoorziening Emmaüs in Antwerpen er Sam als speciale begeleider bij. Voor het eerst wordt een specifiek opgeleide zorghond ingezet in de ondersteuning van kinderen en jongeren die tijdelijk niet thuis kunnen verblijven. 

Hij wordt ingeschakeld binnen de specifieke begeleiding van deze jongeren in een kwetsbare situatie. Zo worden dankzij de betrokkenheid van Sam crisissituaties ontmijnd, het stresspeil bij jongeren naar beneden gehaald of emoties gekanaliseerd. 

Begin 2021 stapte Hachiko samen met binnen- en buitenlandse collega’s in het FYDO project voor honden in slachtofferzorg onder coördinatie van Victim Support Europe. Tijdens het opleidingstraject dat Canisha & Hachiko samen hebben opgezet voor Fluf en Sam, werden specifieke commando’s aangeleerd en ook gerichte situaties in rollenspel opgezet. We zijn alvast trots dat Fluf bij Politie Gent nu een nieuwe collega heeft!

Foto: Sam in een artikel van De Standaard

Meer artikels en reportages over Sam kan je hier raadplegen:

De Standaard: Zorghond Sam neemt spanning weg bij jongeren in jeugdhulp

De Morgen: In deze Antwerpse jeugdvoorziening spelen ze ‘Good dog, bad cop’

VRT NWS / Radio 2Sam is de eerste zorghond in de jeugdzorg: “Hij gaat zelfs mee naar de jeugdrechtbank”

Sociaal.net: Een dag op stap met zorghond Sam

Het Laatste Nieuws: “Hij duwde zijn snuit tegen haar aan. Toen liet ze de tranen rollen”: Sam is eerste zorghond voor kinderen in crisis

Journaal op Eén

 

Honden en autisme: 5 jaar samenwerking Hachiko vzw & Tanderuis vzw

Reeds 5 jaar is er een boeiende samenwerking tussen Tanderuis vzw en Hachiko vzw. Tanderuis biedt zorg aan personen met autisme van 0 tot 65 jaar in Oost-Vlaanderen, waarbinnen thuisbegeleiding de kerntaak is. Vanuit Hachiko’s werking omtrent autisme en de mogelijke rol van honden, die zo’n 5 jaar geleden opstartte, en vraag naar uitwisseling van kennis ontstond een mooie samenwerking. Dankzij deze boeiende en verrijkende wisselwerking begon Hachiko in 2022 ook met de PAWS-workshops voor ouders van kinderen met autisme. 

Lees het volledige artikel >>

Wil je meer artikels lezen omtrent onze werking? Word dan lid van de Hachiko Club. Voor 35 euro per jaar ontvang je een jaar lang ons driemaandelijkse magazine en periodieke e-nieuwsbrieven.

Een geslaagd Warmste Café!

Het herfstcafé was een warme en meer dan geslaagde editie. Dit keer stond Hachiko’s driemaandelijks seizoenscafé in het teken van onze najaarscampagne: samen voor onze winterpups. We genoten van een gezellige mini-markt, een kwispelfijne tombola, smulden van heerlijke wafels, pannenkoeken en hot dogs, verwarmden ons aan een kom soep of een dampende kop koffie of thee van Barista Kristof van Caffè Cappuccio en ploften ons neer in de sfeervolle loungehoek. Kwispelende dank voor de talrijke opkomst ten voordele van onze winterpups!

Omgaan met honden: Fluvius meteropnemers op workshop

Honden én mensen, en de fijne interactie tussen beide is onze passie. We delen graag onze expertise: hoe kan je een hond best lezen, hoe herken je stresssignalen, … Zo startten we recent met workshops ‘Omgaan met honden’ voor de meteropnemers van Fluvius; zij gaan dagelijks aan de deur bij klanten en komen soms in verrassende situaties met honden terecht. We bundelden informatie, filmpjes, interactie met een hond in een boeiende voormiddag. Een mooie win-win voor bedrijf en vzw.

Interesse om jouw team onder te dompelen in een leerrijke workshop en Hachiko hiermee ook een financieel duwtje te geven? Contacteer sandra@hachiko.org

Proficiat aan onze nieuwe baasjes!

Vrijdag 30 september zwaaiden we met veel trots onze afgestudeerde honden uit: 5 hulphonden, 1 duohond en 1 instellingshond vonden tijdens de zomerstage hun match. Een mooi en warm moment voor de vele aanwezigen en in het bijzonder de gastgezinnen die zich hiervoor 2 jaar lang hebben ingezet. Proficiat en we wensen alle nieuwe koppels veel succes!

© Kurt Pas

Eén jaar Fluf bij de Gentse Flikken

Fluf werd vorig jaar de nieuwe, kwispelende collega’s van de Gentse politie. De eerste professioneel opgeleide emotionele zorghond in België, opgeleid door Hachiko en Canisha, die slachtoffers en getuigen van misdrijven bijstaat en ondersteunt. Fluf vond zijn taak als emotionele zorghond in het kader van ons Europees project omtrent honden in de slachtofferzorg, gecoördineerd door Victim Support Europe. Wat zijn we trots op het mooie werk van Fluf!

 

Zalig zonnig Zomercafé!

We hebben alweer een fijne editie van ons seizoenscafé achter de rug met veel sympathiek volk en vrolijke viervoeters! Kwispelende dank aan alle bezoekers & vooral aan onze enthousiaste vrijwilligers die de gezellige drukte hielpen opvangen. De appelcakejes en confituurtaartjes van Bakkerij Aernoudt gingen als zoete broodjes over de toonbank en de hondenijsjes vielen in de smaak.
We maakten ook een trotse foto met de trofee van De Leukste Hond van Vlaanderen, uitgereikt door JOE FM, en met fierheid in ontvangst genomen door baasje Tim en zijn trouwe helper Royco!
 
Volgende afspraak op zaterdag 26 november voor het Herfstcafé!
 

Hachiko's Open Huis: bedankt dat je erbij was!

Het was een PAWsome feest! Dankjewel voor jullie aanwezigheid, interesse en enthousiasme. Duizendmaal dankjewel aan al onze vrijwilligers. Meer dan 30 Hachiko’s Vrienden staken samen met het team de handen uit de mouwen om deze fantastische dag mogelijk te maken. Ook de pers pikte ons verhaal op met mooie aandacht tot in de nieuwsuitzendingen van VRT en VTM.

Twee jaar lang keken we ernaar uit om onze nieuwe thuis open te stellen. Een fijne plek waar mens én hond mooie banden smeden. We vertrouwen op een beloftevolle toekomst om samen met jullie nog vele onmisbare helpers op te leiden en baasjes gelukkig te maken.

Geniet alvast mee van de mooie beelden gemaakt door Philippe Vandenameele.