Nieuws

Samen bouwen we aan de trouwste vriendschap

Begin 2020 verhuisden we naar ons nieuw nest in Schelderode. Daar willen we opnieuw een warme thuis creëren voor zowel de honden, hun baasjes en ons team, als de gastgezinnen en onze vele vrijwilligers. Duik hier alvast mee in onze avonturen, verhalen, activiteiten, belangrijk nieuws omtrent assistentiehonden … We delen ze graag.

Wil je onze honden mee helpen groeien?

Een geslaagde internationale workshop

Na maanden van intensief voorbereiden en oefenen was het midden juni eindelijk zover: het trainersteam van Hachiko trok richting Luik waar we samen met onze Waalse collega-vereniging Os’mose een driedaagse internationale workshop voor assistentiehondenscholen wereldwijd aangesloten bij ADI (Assistance Dogs International) organiseerden.
Het is een unieke gebeurtenis, want de laatste workshop die plaatsvond was al 15 jaar geleden. We zijn dus heel vereerd en enthousiast dat Hachiko de kans krijgt om hierin het voortouw te nemen.
 
Met maar liefst 6 praktische workshops en 3 theoretische conferenties, 75 deelnemers uit 16 landen wereldwijd (van Hongarije tot Japan en de US), en deelnemende 25 honden, was een meer dan geslaagde editie. 
 
We kregen een warm applaus en lovende woorden, wat ons als team uiteraard enorm veel deugd doet. We gaan naar huis met een meer dan voldaan gevoel en nog meer interessante inzichten! 

Hachiko's Lentecafé

Het was een fijne editie met een boeiende getuigenis van baasje Chris met zijn hulphond, en toenmalig gastgezin Anke; er kon gesmuld worden van een heerlijk ijsje door De Kremkerre; we maakten bekend wie het 500ste pupje van Hachiko werd (het is een zwart reutje, welkom Haiko!) en vooral: veel gezellige babbels!

Dank aan alle aanwezigen en vrijwilligers om er samen met ons alweer een gezellige namiddag van te maken op Hachiko’s Lentecafé!

Afgestudeerd! Proficiat!

We zwaaiden de honden van de C-promo begin april uit tijdens de officiële proclamatie. We wensen Ulna, Abel, Cezar, Calvin, Castor, Cosmo en Ciro heel veel succes in hun nieuwe toekomst!

Dank aan fotograaf Kurt Pas voor de mooie portretfoto’s, en aan Grandorf en Maxi Zoo voor de fijne startpakketten voor de baasjes. 

Dag van de Geleidehond

Elke laatste woensdag van de maand april is er de Dag van de Geleidehond. We staan dan even stil bij hoe waardevol een assistentiehond dan wel niet is voor een persoon met een zorgvraag. Ze zijn niet alleen een praktische hulp, maar evenzeer een emotionele steun en bliksemafleider. Daarom: dank je wel, lieve vierpotige helden!

Naar aanleiding van de Dag van de Geleidehond, verscheen Hachiko ook hier en daar in de media: 

Radio2 Oost-Vlaanderen: om 12u09
Het Nieuwsblad – De Gentenaar

Een kwispelende collega: je hond in opleiding mee naar het werk

Een speelse pup opleiden tot stabiele assistentiehond in spe is intens en vraagt tijd. Ook worden trainingssessies tijdens de werkweek georganiseerd. Voldoende beschikbaarheid én aanwezigheid thuis is dus essentieel. Zeker de eerste weken kan je je pup niet lang alleen laten. Eenmaal alles vlot begint te lopen, je hond zindelijk is en voldoende gesocialiseerd, is het mogelijk je hond mee te nemen naar het werk of naar de les aan je hogeschool of universiteit. Bespreek dit zeker met de Hachiko trainers alvorens op te starten als gastgezin. Ook met je werk of school praat je dit best zo vroeg mogelijk door want je rekent hier vooral op goodwill. Hachiko zal je zeker ondersteunen om dit concreet te maken: idealiter heb je een wisselend schema thuiswerk-extern werk, welke afspraken maak je met je collega’s, hoe installeer je de hond, hoe organiseer je plaspauzes, … Twee gastgezinnen aan het woord:

Aline, gastgezin van assistentiehond in opleiding Cooper: “Ik ben zelfstandig event manager en werk een paar dagen per week als freelancer voor een event bureau. Gemiddeld van ik 2 dagen per week bij hen op kantoor. Cooper gaat minstens één keer per week mee naar de werkvloer, soms ook meer als mijn partner niet thuis werkt en hij anders te lang alleen thuis zou zitten. Hij gaat al mee naar het werk vanaf hij ongeveer 4 maanden oud was en dit sindsdien bijna wekelijks, dus dit gaat nu heel vlot! Hij weet ook heel goed wanneer hij kan meegaan, dan ziet hij me mijn laptoptas aan de deur zetten en dan weet hij perfect hoe laat het is. Dat resulteert altijd in veel enthousiasme en gekwispel. 
De collega’s kregen van in het begin een duidelijke briefing over wat wel en en niet kan met een assistentiehond in opleiding. Het is heel fijn dat ze zich daar ook altijd goed aan houden. Hij is uiteraard een graag geziene collega op het werk, ’s middags staan er altijd meerdere collega’s paraat om met hem mee te gaan wandelen. Het is voor hen ook een meerwaarde om zo’n office dog te hebben. Voor ons was het ook een grote meerwaarde, zo is het allemaal iets gemakkelijker te plannen én heb je veel meer quality time met je hond. Daarnaast is het ook een goede oefening!

Mieke, gastgezin van assistentiehond in opleiding Eyla: Ik werk al meer dan 20 jaar in Brussel voor de Vlaamse Overheid. Eyla gaat zo’n 1 à 2 dagen oer week mee naar het werk, als er verder niemand thuis is en ze anders een hele dag alleen thuis zou zitten. Op andere dagen werk ik of mijn man thuis. In het begin ging ze halve dagen mee, maar omdat ze zich vrij snel op haar gemak voelde zijn we vlot kunnen overschakelen op volledige dagen. Als Eyla meegaat, dan ga ik met de auto (anders met de trein) en dan doen we nog een kleine wandelingetje voor we naar mijn werkplek gaan. Ze ligt gewoon onder de tafel, zowel wanneer ik aan mijn bureau werk als wanneer ik naar een vergadering ga. Ik heb voldoende speeltjes en botjes liggen op het werk, zodat ze zich ook af en toe kan bezighouden. Ik ga ook regelmatig met haar een ommetje doen. Het bedrijfsrestaurant is de grootste uitdaging! Ik heb duidelijk vooraf gecommuniceerd met mijn collega’s over de komst en de omgang met Eyla. Dat geeft collega’s die door angst of allergie iets minder enthousiast zijn om een hond op het werk te verwelkomen de kans om met mij hierover in gesprek te gaan. Maar ze gaan er heel goed mee om en ervaren het als heel positief.
Een werkdag met Eyla is een extra gelegenheid om een aantal dingen te oefenen die op een thuiswerkdag minder gemakkelijk met haar kan doen. Ik vind het zeker dus een win-win situatie om haar te kunnen meenemen. Ik zie haar hierin ook mooi evolueren, dus dat is heel fijn om te zien!

 

Het Warmste Café, dankzij jou

Ondanks het minder goede weer, was ons Warmste Café opnieuw geslaagd. De modderplassen (vooral voor de honden een waar paradijs) en regenbuien hielden jullie niet tegen om massaal af te zakken naar het Hachiko-centrum. We zijn jullie ontzettend dankbaar voor de warme sympathie en steun, met de opbrengst kunnen alweer 2 pupjes starten aan hun opleiding tot kwispelende kampioen!

Politiezone Vlas stelt trots hun nieuwe collega voor

Vandaag stelt Politiezone Vlas met veel trots hun nieuwe kwispelende collega voor. Cooper werd door Hachiko geselecteerd omwille van zijn zachtaardige en sociale karakter voor de finale opleiding als emotionele zorghond in slachtofferzorg. Sedert september vormt hij een vast team met Alison en haar collega’s van de politiezones Kortrijk – Kuurne – Lendelede.

“Honden bieden een luisterend oor, zijn aaibaar en vellen geen oordeel, dat maakt hen zo waardevol binnen een context van slachtofferzorg. De honden worden geselecteerd op hun karakter en gedrag, volgen een gericht opleidingstraject en krijgen samen met het politieteam een doorgedreven coaching op de werkplek.” Kaye, trainer Hachiko

Artikels over Cooper bij Vlas: 

Focus & WTV

HLN 

Radio2 West-Vlaanderen, vanaf minuut 37:17

VRT NWS

Het Nieuwsblad

Krant van West-Vlaanderen

Trotse gezichten op de proclamatie

Eind september was het weer zover: opnieuw mochten we een heleboel honden uitzwaaien. Maar liefst 14 honden, van hulphond tot gezelschapshond, vonden hun nieuwe thuis. Dit vierden we met een officieel moment. Het was alvast een warme ontmoeting tussen gastgezinnen, de nieuwe baasjes en familie. Geniet alvast mee van deze fijne sfeerbeelden!

© Hachiko
© Frans Van Wiele

Hachiko Charity Golf Cup

Op zondag 11 juni palmden Hachiko assistentiehonden de courses van de Damme Golf & Country Club in. We organiseerden die dag de Hachiko Charity Golf Cup, een clubwedstrijd op maar liefst drie courses. Een ideale manier om in te zetten op een grotere naambekendheid van ons opleidingscentrum en om het concept gastgezinnen in de kijker te plaatsen. Het werd een gezellige dag met fijne ontmoetingen met enkele Hachiko gastgezinnen, baasjes, teamleden en natuurlijk enkele kwispelende helpers. 

Dankzij de steun van vele sympathisanten-sponsors werden de deelnemers goed verwend en ontvingen de winnaars van de wedstrijd én de tombola zeer mooie prijzen. De lokale pers zorgde voor extra aandacht voor het event en zo is Hachiko in Brugge en omstreken weer beter gekend. Naast de mooie publiciteit voor de vzw, kunnen we met de opbrengst van het event dit najaar alvast drie pups hun opleiding laten starten!

Dank ook aan onze vrijwilligers voor hun aanwezigheid en hulp bij de organisatie. 

Proficiat aan alle afgestudeerden!

Met veel fierheid zwaaiden we eind maart opnieuw een mooie groep honden en baasjes uit. 5 hulphonden, 1 buddyhond, 5 gezelschapshonden en 1 emotionele zorghond vonden hun match.

Zoals steeds vierden we dit mooie moment met een hartverwarmende ontmoeting en officiële proclamatie. Proficiat aan alle afgestudeerden en grote dank aan onze gastgezinnen, vrijwilligers en iedereen die dit mogelijk gemaakt heeft! Dank ook aan Maxi Zoo voor de fijne afstudeerpakketjes.

 

© Kurt Pas

Een zonnig Wintercafé

Het eerste café van het nieuwe jaar was alweer een meer dan geslaagde editie. Dank aan iedereen om er opnieuw een gezellige namiddag van te maken. We verwelkomen je graag op Hachiko’s Lentecafé op zaterdag 27 mei!

Sam en de jongeren van Emmaüs

Sinds enkele maanden hebben de jongeren van jeugdhulpvoorziening Emmaüs in Antwerpen er Sam als speciale begeleider bij. Voor het eerst wordt een specifiek opgeleide zorghond ingezet in de ondersteuning van kinderen en jongeren die tijdelijk niet thuis kunnen verblijven. 

Hij wordt ingeschakeld binnen de specifieke begeleiding van deze jongeren in een kwetsbare situatie. Zo worden dankzij de betrokkenheid van Sam crisissituaties ontmijnd, het stresspeil bij jongeren naar beneden gehaald of emoties gekanaliseerd. 

Begin 2021 stapte Hachiko samen met binnen- en buitenlandse collega’s in het FYDO project voor honden in slachtofferzorg onder coördinatie van Victim Support Europe. Tijdens het opleidingstraject dat Canisha & Hachiko samen hebben opgezet voor Fluf en Sam, werden specifieke commando’s aangeleerd en ook gerichte situaties in rollenspel opgezet. We zijn alvast trots dat Fluf bij Politie Gent nu een nieuwe collega heeft!

Foto: Sam in een artikel van De Standaard

Meer artikels en reportages over Sam kan je hier raadplegen:

De Standaard: Zorghond Sam neemt spanning weg bij jongeren in jeugdhulp

De Morgen: In deze Antwerpse jeugdvoorziening spelen ze ‘Good dog, bad cop’

VRT NWS / Radio 2Sam is de eerste zorghond in de jeugdzorg: “Hij gaat zelfs mee naar de jeugdrechtbank”

Sociaal.net: Een dag op stap met zorghond Sam

Het Laatste Nieuws: “Hij duwde zijn snuit tegen haar aan. Toen liet ze de tranen rollen”: Sam is eerste zorghond voor kinderen in crisis

Journaal op Eén

Honden en autisme: 5 jaar samenwerking Hachiko vzw & Tanderuis vzw

Reeds 5 jaar is er een boeiende samenwerking tussen Tanderuis vzw en Hachiko vzw. Tanderuis biedt zorg aan personen met autisme van 0 tot 65 jaar in Oost-Vlaanderen, waarbinnen thuisbegeleiding de kerntaak is. Vanuit Hachiko’s werking omtrent autisme en de mogelijke rol van honden, die zo’n 5 jaar geleden opstartte, en vraag naar uitwisseling van kennis ontstond een mooie samenwerking. Dankzij deze boeiende en verrijkende wisselwerking begon Hachiko in 2022 ook met de PAWS-workshops voor ouders van kinderen met autisme. 

Lees het volledige artikel >>

Wil je meer artikels lezen omtrent onze werking? Word dan lid van de Hachiko Club. Voor 35 euro per jaar ontvang je een jaar lang ons driemaandelijkse magazine en periodieke e-nieuwsbrieven.