Samen bouwen we aan de trouwste vriendschap

Onlangs verhuisden we naar ons nieuw nest in Schelderode. Daar willen we opnieuw een warme thuis creëren voor zowel de honden, hun baasjes en ons team, als de gastgezinnen en onze vele vrijwilligers. Duik hier alvast mee in onze avonturen, verhalen, activiteiten, … We delen ze graag.

Wil je onze honden mee helpen groeien?

Fluf, de eerste emotionele zorghond in België

Recent ging Fluf als nieuwe collega aan de slag bij Politie Gent. Fluf is een emotionele zorghond, een professioneel opgeleide hond die de nodige emotionele ondersteuning biedt aan slachtoffers en getuigen.

Na zovele jaren opleiding en plaatsen van assistentiehonden, zijn we vandaag meer dan ooit overtuigd van hun emotionele waarde en hun betekenisvolle rol in moeilijke situaties.

Van assistentiehonden en instellingshonden naar emotionele zorghonden is dan ook een logische stap vanuit onze expertise. Het project emotionele zorghond kadert binnen een Europees pilootproject waar we graag onze schouders onder zetten.

Een collega op de werkvloer

Een emotionele zorghond wordt ingezet bij slachtoffers van misdrijven. De hond zal als collega binnen het team werken en zal in eerste instantie een verzachtend effect hebben bij het contact met het slachtoffer, het dier moet eerst kunnen kalmeren om daarna de communicatie te faciliteren. Vanuit die rust zullen slachtoffers sneller durven te praten en getuigen. Belangrijk hierin is dat de hond geen oordeel velt en dat het vertrouwen sneller wordt geïnstalleerd.

De eerste hond werd ondertussen geplaatst bij het Bureau Politionele Zorg (BPZ) van Politie Gent. De hond werkt in team met de hoofdbegeleider Evi en haar collega’s die eveneens een opleiding genoten. Fluf heeft samen met Evi zijn eigen werkrooster en zal zijn vrije tijd in haar gezin doorbrengen. Voldoende rust na een intense werkdag is essentieel, ook voor honden.

Hoe loopt de opleiding

De hond volgt de basisopleiding van het centrum en start dus als pup binnen een gastgezin. Emotionele zorghonden worden gescreend op hun sociaal karakter en potentieel om vlot contact te leggen én rustig te blijven in alle omstandigheden. Tijdens de eindopleiding zal hier op getraind worden, ook worden enkele subtiele commando’s aangeleerd. Rollenspelen zijn een belangrijke manier om de hond voor te bereiden op alle mogelijke situaties; van personen die volledig dichtklappen tot hysterische huilbuien.

Trainster Kaye: “Dankzij mijn ervaringen met oa instellingshonden kon ik makkelijk meestappen in het verhaal. Tijdens de selectie werd al snel duidelijk dat Fluf met zijn zen-attitude echt wel in de wieg gelegd is voor deze rol. We tekenden met onze collega’s een intensieve training op maat uit op basis van vele gesprekken met de Politie omtrent de verwachtingen. Ook blijven we Fluf levenslang begeleiden.”

Het Europese kader en Amerikaanse inspiratie

Het inzetten van Facility Dogs gebeurt reeds met succes in de Verenigde Staten, de Courthouse Dogs Foundation heeft hierin baanbrekend werk verricht. Binnen het kader van het Europese FYDO project (Facility Dogs Europe), dat onder de coördinatie valt van VSE (Victim Support Europe), is Hachiko samen met binnen- en buitenlands collega’s sedert januari 2021 actief betrokken omtrent het concept honden in slachtofferhulp. De doelstelling is een draaiboek te realiseren voor het opleiden van deze honden vanuit een hoge kwaliteitszorg en internationale standaarden vast te leggen. Ook willen we alle mogelijke instanties sensibiliseren en informeren omtrent dit concept. Met onze collega’s bij Canisha engageren we ons tevens om tegen het einde van het project in 2022 twee honden in België op te leiden, te plaatsen en op te volgen.

© Politie Gent

De X'jes zijn afgestudeerd!

Op 8 oktober vierden we het afstuderen van de honden en hun nieuwe baasjes met een officiële proclamatie en overhandiging. Wat waren we blij om onze deuren opnieuw te mogen opengooien en van dit speciale moment een warm en feestelijk event te mogen creëren. We wensen alle koppels alvast veel succes toe in hun nieuwe leven samen.

Bedankt aan Kyani van Rainbows Studio voor de mooie beelden!

Een gezellig samenzijn met het Hachiko team

Na een lange coronastilte konden we deze zomer eindelijk voor het eerst het glas heffen op onze nieuwe stek, mét zicht op een mooie ingerichte tuin, in samenzijn van het Hachiko team en het bestuursorgaan. Een fijne namiddag met de zon volop op onze snoet. 

Proficiat aan onze nieuwe baasjes!

De W-promo vond in het voorjaar hun nieuwe baasje en vol trots vierden we in juli – wegens corona hebben we de proclamatie een tijdje uitgesteld – hun afstuderen. Proficiat aan alle nieuwe koppels. We wensen hen alle geluk samen!