Nieuws

Samen bouwen we aan de trouwste vriendschap

Begin 2020 verhuisden we naar ons nieuw nest in Schelderode. Daar willen we opnieuw een warme thuis creëren voor zowel de honden, hun baasjes en ons team, als de gastgezinnen en onze vele vrijwilligers. Duik hier alvast mee in onze avonturen, verhalen, activiteiten, belangrijk nieuws omtrent assistentiehonden … We delen ze graag.

Wil je onze honden mee helpen groeien?

Het Warmste Café, dankzij jou

Ondanks het minder goede weer, was ons Warmste Café opnieuw geslaagd. De modderplassen (vooral voor de honden een waar paradijs) en regenbuien hielden jullie niet tegen om massaal af te zakken naar het Hachiko-centrum. We zijn jullie ontzettend dankbaar voor de warme sympathie en steun, met de opbrengst kunnen alweer 2 pupjes starten aan hun opleiding tot kwispelende kampioen!

Politiezone Vlas stelt trots hun nieuwe collega voor

Vandaag stelt Politiezone Vlas met veel trots hun nieuwe kwispelende collega voor. Cooper werd door Hachiko geselecteerd omwille van zijn zachtaardige en sociale karakter voor de finale opleiding als emotionele zorghond in slachtofferzorg. Sedert september vormt hij een vast team met Alison en haar collega’s van de politiezones Kortrijk – Kuurne – Lendelede.

“Honden bieden een luisterend oor, zijn aaibaar en vellen geen oordeel, dat maakt hen zo waardevol binnen een context van slachtofferzorg. De honden worden geselecteerd op hun karakter en gedrag, volgen een gericht opleidingstraject en krijgen samen met het politieteam een doorgedreven coaching op de werkplek.” Kaye, trainer Hachiko

Artikels over Cooper bij Vlas: 

Focus & WTV

HLN 

Radio2 West-Vlaanderen, vanaf minuut 37:17

VRT NWS

Het Nieuwsblad

Krant van West-Vlaanderen

Trotse gezichten op de proclamatie

Eind september was het weer zover: opnieuw mochten we een heleboel honden uitzwaaien. Maar liefst 14 honden, van hulphond tot gezelschapshond, vonden hun nieuwe thuis. Dit vierden we met een officieel moment. Het was alvast een warme ontmoeting tussen gastgezinnen, de nieuwe baasjes en familie. Geniet alvast mee van deze fijne sfeerbeelden!

© Hachiko
© Frans Van Wiele

Hachiko Charity Golf Cup

Op zondag 11 juni palmden Hachiko assistentiehonden de courses van de Damme Golf & Country Club in. We organiseerden die dag de Hachiko Charity Golf Cup, een clubwedstrijd op maar liefst drie courses. Een ideale manier om in te zetten op een grotere naambekendheid van ons opleidingscentrum en om het concept gastgezinnen in de kijker te plaatsen. Het werd een gezellige dag met fijne ontmoetingen met enkele Hachiko gastgezinnen, baasjes, teamleden en natuurlijk enkele kwispelende helpers. 

Dankzij de steun van vele sympathisanten-sponsors werden de deelnemers goed verwend en ontvingen de winnaars van de wedstrijd én de tombola zeer mooie prijzen. De lokale pers zorgde voor extra aandacht voor het event en zo is Hachiko in Brugge en omstreken weer beter gekend. Naast de mooie publiciteit voor de vzw, kunnen we met de opbrengst van het event dit najaar alvast drie pups hun opleiding laten starten!

Dank ook aan onze vrijwilligers voor hun aanwezigheid en hulp bij de organisatie. 

Proficiat aan alle afgestudeerden!

Met veel fierheid zwaaiden we eind maart opnieuw een mooie groep honden en baasjes uit. 5 hulphonden, 1 buddyhond, 5 gezelschapshonden en 1 emotionele zorghond vonden hun match.

Zoals steeds vierden we dit mooie moment met een hartverwarmende ontmoeting en officiële proclamatie. Proficiat aan alle afgestudeerden en grote dank aan onze gastgezinnen, vrijwilligers en iedereen die dit mogelijk gemaakt heeft! Dank ook aan Maxi Zoo voor de fijne afstudeerpakketjes.

 

© Kurt Pas

Een zonnig Wintercafé

Het eerste café van het nieuwe jaar was alweer een meer dan geslaagde editie. Dank aan iedereen om er opnieuw een gezellige namiddag van te maken. We verwelkomen je graag op Hachiko’s Lentecafé op zaterdag 27 mei!

Sam en de jongeren van Emmaüs

Sinds enkele maanden hebben de jongeren van jeugdhulpvoorziening Emmaüs in Antwerpen er Sam als speciale begeleider bij. Voor het eerst wordt een specifiek opgeleide zorghond ingezet in de ondersteuning van kinderen en jongeren die tijdelijk niet thuis kunnen verblijven. 

Hij wordt ingeschakeld binnen de specifieke begeleiding van deze jongeren in een kwetsbare situatie. Zo worden dankzij de betrokkenheid van Sam crisissituaties ontmijnd, het stresspeil bij jongeren naar beneden gehaald of emoties gekanaliseerd. 

Begin 2021 stapte Hachiko samen met binnen- en buitenlandse collega’s in het FYDO project voor honden in slachtofferzorg onder coördinatie van Victim Support Europe. Tijdens het opleidingstraject dat Canisha & Hachiko samen hebben opgezet voor Fluf en Sam, werden specifieke commando’s aangeleerd en ook gerichte situaties in rollenspel opgezet. We zijn alvast trots dat Fluf bij Politie Gent nu een nieuwe collega heeft!

Foto: Sam in een artikel van De Standaard

Meer artikels en reportages over Sam kan je hier raadplegen:

De Standaard: Zorghond Sam neemt spanning weg bij jongeren in jeugdhulp

De Morgen: In deze Antwerpse jeugdvoorziening spelen ze ‘Good dog, bad cop’

VRT NWS / Radio 2Sam is de eerste zorghond in de jeugdzorg: “Hij gaat zelfs mee naar de jeugdrechtbank”

Sociaal.net: Een dag op stap met zorghond Sam

Het Laatste Nieuws: “Hij duwde zijn snuit tegen haar aan. Toen liet ze de tranen rollen”: Sam is eerste zorghond voor kinderen in crisis

Journaal op Eén

 

Honden en autisme: 5 jaar samenwerking Hachiko vzw & Tanderuis vzw

Reeds 5 jaar is er een boeiende samenwerking tussen Tanderuis vzw en Hachiko vzw. Tanderuis biedt zorg aan personen met autisme van 0 tot 65 jaar in Oost-Vlaanderen, waarbinnen thuisbegeleiding de kerntaak is. Vanuit Hachiko’s werking omtrent autisme en de mogelijke rol van honden, die zo’n 5 jaar geleden opstartte, en vraag naar uitwisseling van kennis ontstond een mooie samenwerking. Dankzij deze boeiende en verrijkende wisselwerking begon Hachiko in 2022 ook met de PAWS-workshops voor ouders van kinderen met autisme. 

Lees het volledige artikel >>

Wil je meer artikels lezen omtrent onze werking? Word dan lid van de Hachiko Club. Voor 35 euro per jaar ontvang je een jaar lang ons driemaandelijkse magazine en periodieke e-nieuwsbrieven.