Over ons

Team

Zot van honden en mensen

ELKE

TRAINER

Sinds 2009

 

Zot van

puppy's, de Ardennen en mijn gezinnetje

“Als pupcoördinator zorg ik voor de instroom aan nieuwe pups. De gastgezinnen coach ik vervolgens in het opvoeden en trainen van hun nieuwe pup. Na de eindopleiding begeleid ik de stage met de baasjes en de eerste maanden van de plaatsing. Ook behaalde ik in 2021 een postgraduaat als Animal Behaviour Technician om gerichter honden met gedragsproblemen te kunnen begeleiden.”

FEMKE

FOLLOW-UP TRAINER

Sinds 2023

 

Zot van

mijn honden Vos en Suus, boksen en de zomer

“Binnen een gevarieerd takenpakket sta ik voornamelijk in voor de opvolging van de geplaatste honden bij hun baasjes.”

JULIA

TRAINER

Sinds 2017

 

Zot van

creatief bezig zijn, mijn pup Nelson en moestuinieren

“Ik verdiep me in de coaching van de gastgezinnen en hun pups. Aansluitend leer ik tijdens de eindopleiding onze honden de finesses van hun commando’s aan. Ook de stage met de plaatsing begeleid ik met veel enthousiasme. Als psychologe zie ik ook veel potentieel in een werking met honden omtrent autisme, maar dit doen we momenteel in alle rust.”

KAYE

TRAINER

Sinds 2016

 

Zot van

mijn hond Quatta en kat Bernard, een gezellige filmavond en reizen

“Het grootste deel van mijn tijd breng ik door in de kennel en met de honden in eindopleiding. Ook train ik enkele gastgezinnen met oudere honden. Daarnaast heb ik me gespecialiseerd in de dimensie instellingshonden, van aanvraag tot plaatsing, en recenter via het Europees project, onze emotionele zorghonden (slachtofferzorg).”

KIM

TRAINER

Sinds 2022

 

 

Zot van

mijn honden, frietjes en gezelligheid 

“Mijn focus ligt voornamelijk bij de eindopleiding van onze oudste honden. Waar nodig spring ik bij tijdens de trainingssessies met gastgezinnen en hun honden in opleiding. Daarnaast ondersteun ik ook administratief en beheer ik de algemene infovragen.”

LAUREN

VERANTWOORDELIJKE COMMUNICATIE

Sinds 2018

 

Zot van

mijn hond Gobo, desserts en fotografie

“Via ons magazine, social media, website, … draag ik ons verhaal uit naar een ruim netwerk. Ook bewaak ik onze huisstijl, beelden en boodschappen; steeds herkenbaar Hachiko. Mensen die een actie willen opzetten, een pup sponsoren, … zijn bij mij aan het juiste adres.”

GEERT

CONCIERGE

Sinds 2022

 

Zot van

Massive Attack, Chimay blauw, afdweilen van rommelmarkten en kringwinkels

“Mijn collega’s kunnen op me rekenen om het centrum en domein veilig en proper te houden. Als conciërge ben ik steeds aanwezig en mag niets aan mijn aandacht ontsnappen.”

 

ELS

JURIST & LEGAL AFFAIRS

Sinds 2021

 

 

Zot van

vers gedraaid ijs, de Côte d’Azur en het heerlijke gevoel na een intense yogasessie

“Als deeltijdse kracht zet ik mijn ervaring als juriste in voor het opvolgen van contracten, het opvolgen van binnenkomende legaten en het coördineren van speciale projecten.”

EVELYN

OFFICE MANAGER

Sinds 2023

 

Zot van

mijn gezin, uit eten gaan en films kijken

“Ik beheer alle informatiestromen, zorg voor de betalingen en jongleer met onze database en OneDrive. Ook organiseer ik de aanvraagprocedure en intake gesprekken van de aanvragers voor een hulphond.”

 

SANDRA

ALGEMEEN DIRECTEUR

Sinds 2019

 

Zot van

mijn hond Umi, een zomerse rosé en taichi

“Als algemeen directeur teken ik de strategie uit in samenspraak met het bestuursorgaan. Ik bouw ons netwerk verder uit, ben zorgzaam omtrent de begroting en blijf zoeken naar fondsen. Ik coach het team en leid de dagelijkse werking in goede banen.”

DRIES

VOORZITTER
BESTUURSORGAAN 

Leden

Dries Dennequin, Isabelle Janssen, Bregt Bourgeus, Marc De Backer, Miche Dhondt, Jean Michiels, Dirk Oosterlinck, Wouter Tack, Hilde Wuyts

Hachiko wordt begeleid door een toegewijd bestuursorgaan. Hun jarenlange zoektocht en inzet zorgde ervoor dat we nu vanuit een mooi centrum kunnen werken. Ze geven een sterke omkadering van de werking en bouwen mee aan onze visie en toekomst.

Werking

Onze missie

Hachiko wil de levenskwaliteit van personen met een zorgvraag verbeteren door hen en hun zorgorganisaties een partnership aan te bieden met een professioneel opgeleide hond en dit zonder financiële drempel. Als expertisecentrum voor assistentiehonden is Hachiko een sociale onderneming waar mens- en diergerichte aanpak centraal staat. We realiseren therapeutische meerwaarde dankzij de inzet van assistentiehonden, op basis van onderzoek en innovatie in samenwerking met onze partners. 

Van pup tot assistentiehond

Wanneer de puppy ongeveer acht weken is, neemt een gastgezin met een groot hart voor honden hem voor anderhalf tot twee jaar in huis. Daar bereidt hij zich voor op de belangrijke taken bij zijn toekomstige baasje.

Na zijn gastgezinperiode volgt de hond verder opleiding bij Hachiko. Onze instructeurs gaan intensief aan de slag met de al aangeleerde commando’s. Daar komen nieuwe taken bij, zoals lopen naast de rolstoel en het bedienen van lichtschakelaars. De honden worden periodiek geëvalueerd om te bepalen voor welke rollen en taken ieder dier het best geschikt is. 

Wanneer een hond in opleiding klaar is om gekoppeld te worden aan iemand, doet hij eerst stage. Hij en zijn toekomstige baasje leren samenwerken, nadat het baasje de nodige theorielessen kreeg. Na de stage ontmoeten het nieuwe baasje en het gastgezin elkaar. Vaak ontstaat ook daar een innige vriendschap. 

Iedere hond wordt na de definitieve plaatsing levenslang opgevolgd. Onze follow-up trainer gaat op huisbezoek en coacht het werkende duo. 

 

Erkenningen als kwaliteitslabel

Hachiko is lid van verschillende overkoepelende organisaties. Zo komen we tot boeiende uitwisselingen en garanderen we bovenal dat onze honden volgens een doordachte aanpak en conform de internationale standaarden worden opgeleid. Enkele van de belangrijkste hierin zijn:

Assistance Dogs International (ADI) en Assistance Dogs Europe (ADEu)

ADI is de overkoepelende wereldwijde organisatie met 5 regionale afdelingen: ADEu, ADINA (Assistance Dogs International North America and Canada), ANZAD (Australia and New Zealand Assistance Dogs), ADI LA (Assistance Dogs Latin America) en ADA (Assistance Dogs Asia). Zij leggen de standaarden vast voor assistentiehonden in de hele wereld. Deze zijn ook opgenomen in de Vlaamse wetgeving rond assistentiehonden. Hachiko vzw was de eerste vereniging in België die door ADI werd geaccrediteerd.

 

Hoofddoelstellingen:

  • Voorzien in een praktisch netwerk om de ontwikkeling van assistentiehondenverenigingen te ondersteunen.
  • Standaarden opstellen, waaraan de aangesloten verenigingen zich houden.
  • Een accreditatiesysteem ontwikkelen voor verenigingen die zich aan de standaarden houden.
  • Lobbyen voor recht op toegang, gebaseerd op de overeengekomen standaarden die een geregistreerde assistentiehond definiëren.
  • Zorgen voor de hoogst mogelijke staat van dierenwelzijn onder assistentiehonden en,  bij uitbreiding, ook een algemeen verantwoord huisdierbeleid promoten.

assistancedogsinternational.org

assistancedogseurope.org

Belgian Assistance Dog Federation (BADF)

De BADF groepeert de geattesteerde Belgische assistentiehondenscholen en is een gewaardeerde en gerespecteerde gesprekspartner van de Vlaamse overheid als het om assistentiehonden gaat. Hachiko is een van de stichtende leden van de BADF.

 

badf.be

Boeiende partnerships

Partners zorgen voor een onontbeerlijke steun aan onze werking; ook zorgt de wisselwerking steeds voor een fijne dynamiek en inspiratie.

Maxi Zoo
Al jaren kan Hachiko rekenen op de steun van Maxi Zoo. Ze voorzien leuke starterspakketten met toffe spulletjes voor onze gastgezinnen en de baasjes wanneer zij gekoppeld worden aan hun kwispelende helper. Maxi Zoo steunt onze vereniging ook met hun jaarlijkse winkelactie.

maxizoo.be

Tanderuis vzw
In samenwerking met Tanderuis vzw realiseren we een proefproject betreffende de mogelijke rol van honden bij autisme. Met de aanwezigheid van honden wordt gestreefd naar het bevorderen van de sociaal-emotionele vaardigheden, communicatie, zelfvertrouwen, zelfbewustzijn en de sociale zelfredzaamheid binnen de maatschappij. Dit gebeurt onder andere door het inzetten van honden binnen groepswandelingen.

Purpose Dogs vzw
Sinds mei 2018 is Hachiko een samenwerking aangegaan met Purpose Dogs vzw. Hun missie is het optimaliseren van de fysieke en karakteriële kenmerken van assistentiehonden in wording op een wetenschappelijke onderbouwde wijze en met respect voor dierenwelzijn. Het team van Purpose Dogs bestaat uit een gemotiveerde groep mensen met jarenlange ervaring. Ze leggen zich toe op het selecteren en kweken van honden. De selectie van de honden gebeurt op basis van een screening van het gedrag, medische parameters en fokwaarden. Dit met het doel het afkeuringspercentage bij assistentiehonden zo laag mogelijk te houden. Purpose Dogs zal elke hond levenslang opvolgen, zodat een databank kan worden opgebouwd die zal helpen om het kweekprogramma bij te sturen.

Dierenartsenpraktijk Botermarkt
Al meer dan 20 jaar werken we samen met dierenartsenpraktijk Botermarkt uit Merelbeke. Dierenarts Viviane Vanassche werkt al sinds 1994 in de praktijk, terwijl Timothy Devisch er werkzaam is sinds 2008. Beide dierenartsen volgen alle honden in opleiding op gedurende hun hele opleiding. Ook geven ze advies bij medische problemen van opgeleide en geplaatste honden.

Geschiedenis

Reeds 30 jaar passie

Caroline Thienpont en Pierra Van Steenbergen zagen begin jaren negentig een reportage over de Franse hulphonden–organisatie Anecah. Ze lieten zich inspireren en op 26 februari 1994 was de vzw Hachiko een feit. De eerste Belgische vereniging voor de opleiding van hulphonden voor mensen met een motorische beperking.

In 1996 vonden onze eerste enthousiaste honden de weg naar hun baasjes. In 2003 startten we, opnieuw als pionier in ons land, met het opleiden en toewijzen van meldhonden voor personen met epilepsie. Ondertussen bieden onze trouwe viervoeters ook in andere contexten geruststellend gezelschap, bv. als instellingshond in een woonzorgcentrum.

Na vele mooie jaren in de Hundelgemsesteenweg te Merelbeke, werd het tijd om uit te kijken naar een nieuwe thuisbasis: meer kennelruimte, meer groen, voldoende plaats voor onze sessies en events en genoeg burelen voor het groeiend team. In december 2019 vertrokken de verhuiswagens naar de Molenstraat in Schelderode. Een super plek die we konden creëren dankzij de steun en hulp van velen.

Wist je dat?

Er naast de 10 vaste medewerkers steeds een netwerk aan vrijwilligers klaarstaat? Zo’n 40 gastgezinnen ontfermen zich dagelijks over één van onze honden in opleiding, andere enthousiastelingen helpen o.a. mee bij de uitlaat van de honden, het bouwen van oefentuigen tot het bier tappen op een event. Wil je zelf ook de handen uit de mouwen steken voor Hachiko? Sluit je aan bij Hachiko’s Vrienden. 

In de Molenstraat te Schelderode een mooi en ruimtelijk centrum sinds 2019 vorm kreeg? Dit is mogelijk dankzij de steun van velen over de jaren heen. Hachiko ontvangt geen structurele subsidies, dus alle centjes blijven welkom. Heb je een hart voor mens en dier? Word lid van Hachiko’s Club en schenk een bijdrage.