Onze 500ste pup

Hachiko's 500ste pupje komt eraan!

Help een hondje!

Op 29 mei verwelkomen wij onze 500ste puppy die aan de opleiding tot assistentiehond zal starten. Een mijlpaal in ons 30-jarig bestaan! Schenk 5 euro samen met 500 anderen om de start van onze 500ste puppy mogelijk te maken!

Uit het mooie nestje zal op 29 mei Hachiko’s 500ste pupje starten aan de opleiding tot kwispelende assistent. Om dit mogelijk te maken vragen we je om 5 euro te schenken, samen met 500 anderen! 

 

Help ons een hondje om de start van onze 500ste pup mogelijk te maken!

 

Steunen kan via de doneer button ‘Ik wil steunen’, of klik verder naar de steunpagina, waar je kan kiezen om met een zelfgekozen bedrag te steunen of via een steunformule. 

 

Schrijf je graag het bedrag over via de bank? Dan kan je jouw bijdrage overmaken op het rekeningnummer BE96 0681 0525 2505 met vermelding van de actie (500ste pup). 

 

Wil je graag meer bijdragen, dat kan en mag natuurlijk! Voor een schenking vanaf 40 euro, ontvang je het jaar erop een fiscaal attest. Graag dan ook jouw rijksregisternummer vermelden in de mededeling (dit is vanaf 1/1/2024 wettelijk verplicht voor het verkrijgen van een fiscaal attest).

Update van onze campagne!

Ondertussen is onze campagne een week lopende en we zijn nu al ontzettend dankbaar voor jullie steun! Onze 500 x 5 euro campagne werd tot nu toe al door zo’n 108 personen gesteund, vaak met meer dan 5 euro. Wauw!

Wil je pupje 500 ook een vliegende start geven? We zoeken nog 392 personen die hem of haar een duwtje in de rug geven. Zo kunnen we alvast ook de kosten verbonden aan de eerste maanden van het opleidingstraject bekostigen.

Van pup tot assistentiehond

Een tweejarig opleidingstraject

Wanneer de puppy ongeveer acht weken is, neemt een gastgezin met een groot hart voor honden hem voor anderhalf tot twee jaar in huis. Daar bereidt hij zich voor op de belangrijke taken bij zijn toekomstige baasje door middel van tweewekelijkse trainingssessies onder begeleiding van een Hachiko-instructeur.

Na zijn gastgezinperiode volgt de hond verder opleiding bij Hachiko. Onze instructeurs gaan intensief aan de slag met de al aangeleerde commando’s. Daar komen nieuwe taken bij, zoals lopen naast de rolstoel en het bedienen van lichtschakelaars. De honden worden periodiek geëvalueerd om te bepalen voor welke rollen en taken ieder dier het best geschikt is. De hond komt dan op ‘Hachiko-kot’ van maandag tot en met vrijdag en gaat tijdens het weekend op welverdiende rust bij het gastgezin. 

Wanneer een hond op het einde van de eindopleiding klaar is om gekoppeld te worden aan een persoon met een zorgvraag, doet hij eerst stage. Hij en zijn toekomstige baasje leren samenwerken, nadat het baasje de nodige theorielessen kreeg. Na de stage ontmoeten het nieuwe baasje en het gastgezin elkaar. Vaak ontstaat ook daar een innige vriendschap. 

Iedere hond wordt na de definitieve plaatsing levenslang opgevolgd. Onze follow-up trainer gaat op huisbezoek en coacht het werkende duo. 

Vanwaar komt de puppy?

Purpose Dogs: wat is dat?

Hachiko koopt momenteel elk jaar zo’n 16 tot 20 pups aan. We doen dit in het voorjaar en najaar. Per groep zijn er dus telkens 8 tot 10 pups. Hachiko heeft mooie partnerships met zowel particuliere kwekers als kweekprogramma’s; door de grote vraag naar rashonden komt het aanbod en de kwaliteit – waarbij genetica van vader- en moederdier een grote rol speelt – van de pups onder druk te staan.

Om hierop een antwoord te formuleren werden programma’s opgestart zoals het Belgische Purpose Dogs en EBC (European Breeding Cooperative) om assistentiehondenscholen ‘purpose bred’ pups te kunnen aanbieden. Binnen deze programma’s komen specialisten samen om op een wetenschappelijke onderbouwde wijze en met respect voor dierenwelzijn de fysieke en karakteriële kenmerken van assistentiehonden in spe te optimaliseren. 

Een pup die de opleiding bij Hachiko start, zal door het kweekprogramma periodiek gescreend worden om te bepalen of hij kan ingezet worden als vader- of moederdier. Hiervoor zal het gastgezin op afgesproken tijdstippen deelnemen aan medische screenings en gedragstesten. Geschikte reutjes onderbreken heel even hun traject maar hernemen snel hun opleiding tot assistentiehond. Een teefje dat geselecteerd wordt daarentegen stopt haar opleiding om zich voluit aan het moederschap te kunnen wijden onder de hoede van het kweekprogramma.

www.purpose-dogs.be