Schenken aan het goede doel

Een goed doel opnemen in je testament versterkt je engagement voor bepaalde waarden en voor wat je echt belangrijk vindt. Geven via testament maakt je in die zin een beetje onsterfelijk. Via Hachiko steun je als dieren- en mensenvriend een kleine organisatie die heel concreet levens verandert. Onze assistentiehonden zijn van onschatbare waarde voor hun baasjes, zowel praktisch als emotioneel, en kwispelen van werkplezier. Zo draag je je steentje bij tot een betere wereld.
Wat gebeurt er met jouw erfenis?

De opleiding van onze honden duurt ongeveer twee jaar en daarna worden ze levenslang opgevolgd door onze organisatie. Een team van geëngageerde professionals is met hart en ziel betrokken bij het volledige proces: de selectie van de pups; de zoektocht, de opleiding en begeleiding van de gastgezinnen; de eindopleiding in het centrum; de selectie, opleiding en opvolging van de baasjes; de samenwerking met vrijwilligers; de organisatie van mooie en leerrijke events… Zo leiden we onze honden op tot onmisbare hulphonden, epilepsiehonden en instellingshonden. Dagelijks staan ze me plezier klaar en vervullen ze allerlei taken, ook qua emotionele steun zijn ze onvervangbaar.

Hoe en wat?

Als je wil nalaten aan een goed doel, moet je altijd een testament opstellen; je erfenis wordt anders verdeeld volgens het Belgische erfrecht. In je testament neem je dan een legaat aan het goede doel op. Een legaat is een gift bij testament van het geheel of een deel van je vermogen (roerend of onroerend goed). Iedereen kan in principe een legaat aan één of meerdere goede doelen opnemen in het testament. Het goede doel is hier sinds kort geen erfbelasting meer op verschuldigd. Heel wat testamenten kunnen niet worden uitgevoerd omdat ze niet in de juiste vorm werden opgesteld of onzorgvuldig geformuleerd zijn. Je hebt er dus alle belang bij om hiervoor een expert te raadplegen. Zo vermijd je problemen achteraf bij de interpretatie en de uitvoering van je laatste wil. Ook schenkingen bij leven moeten aan bepaalde regels voldoen.

Leve het nultarief

In Vlaanderen zijn sedert 1 juli 2021 de tarieven in de schenkbelasting en de erfbelasting voor de giften aan goede doelen verlaagd naar 0%. Echter ook de fiscale regeling rond duolegaten is gewijzigd: deze techniek zal geen fiscaal voordeel meer opleveren voor alle overlijdens vanaf 1 juli 2021. Heb je een duolegaat in je testament opgenomen dan bestaat het risico dat het goede doel zoveel erfbelasting moet betalen dat er niets wordt overgehouden en de erfenis wordt verworpen. Je laat je duolegaat best nakijken en indien nodig aanpassen. In sommige gevallen zal je duolegaat nog uitvoerbaar zijn, in andere gevallen niet. Dit moet individueel worden afgetoetst.

Advies nodig?

De mogelijkheden zijn velerlei en de wetgeving is soms niet altijd even transparant, daarom is het aangeraden steeds een expert te raadplegen. In overleg en rekening houdend met je mogelijkheden kan deze een formule uitwerken met verschillende opties die anticiperen op mogelijke aanpassingen in de wetgeving. Je kan ook Hachiko zelf contacteren voor vrijblijvend advies.

  • We geven je inzicht in het belang van legaten voor de continuïteit van ons verhaal.
  • We laten je kennismaken met ons trainingscentrum en onze werking.
  • We geven je juridische ondersteuning bij het opstellen van een legaat.
  • Desgewenst brengen we je in contact met de experten bij Testament.be.
  • En we zijn je eeuwig dankbaar als je aan ons denkt.
 
Ik heb interesse in schenken aan het goede doel.
GETUIGENIS

Linda & Ronald

“Het idee om later iets te betekenen en mensen te helpen is heel belangrijk voor ons. Hachiko kwam als snel op de voorgrond, het is de ideale combinatie van mens en hond. Bovendien is het in de buurt en is de connectie er al lang. Alles werd vlot en eenvoudig geregeld: bij de notaris hebben we onze wensen kort besproken en onze geschreven testamenten geregistreerd. Nu nog blijven genieten van onze vele avonturen.”