Meldhond

Meldhond Getuigenis Ramona En Yosca Meldhond

Voor wie?

Meldhonden zijn bedoeld voor personen met medisch vastgestelde epilepsie, die ondanks medicatie of andere behandelingen niet aanvalsvrij zijn en minstens één zware aanval per maand hebben.

Twee criteria worden gehanteerd om na te gaan of een meldhond kan worden ingezet bij een persoon met epilepsie: de hond moet de persoon daadwerkelijk een concrete hulp kunnen bieden, en de persoon moet voldoende zelf voor de hond kunnen zorgen. Het baasje moet voldoende duidelijk de commando's kunnen geven, verstandelijk de hond kunnen begrijpen en bij voorkeur met minstens één hand de hond kunnen borstelen en aaien. Deze criteria worden heel persoonsgebonden en soepel nagegaan.  

Wat?

Een meldhond wordt opgeleid om één of meerdere belangrijke zaken te doen, meestal onmiddellijk na een epileptische aanval: vb. een alarmknop induwen, de persoon wakker maken, de telefoon of medicatie aanreiken. Hij kan ook helpen gevaarlijke situaties te vermijden door onder andere extra concentratie te eisen bij het oversteken of afstand te houden van stoepranden. 

Sommige meldhonden worden ‘seizure alert dog’, wat betekent dat zij een aanval voelen aankomen en hun baasje op een of andere manier daarvan verwittigen.

Dit aanvoelen kan echter niet aangeleerd worden. Indien een hond dit talent bezit, kan het verder aangescherpt worden en tevens worden aangeleerd om een herkenbaar signaal te geven.

De opleiding van een meldhond is heel sterk afhankelijk van de kandidaat. Gezien de zeer verschillende achtergrond van elke aanvraag, vergt elke opleiding een individuele aanpak.