Lima, Eden en Mona van WZC Kouterhof

Wzc Kouterhof Destelbergen2 Wzc Kouterhof Destelbergen

​Ons verhaal met Hachiko en de honden begint in 2005 met Real. Later kwamen Pierke, Eden, Lima en Mona erbij. Ja, inderdaad momenteel verblijven er 3 sociale honden in het WZC Kouterhof in Destelbergen.

Ze worden dagelijks ingezet op de verschillende afdelingen en ook in het dagverzorgingscentrum De Triangel. Meehelpen bij de krantenronde, deelnemen aan een animatieactiviteit of meegaan op uitstap, geknuffeld worden in het kinélokaal, balletje spelen in de tuin met een bewoner, een snoezelmoment mee beleven,…zijn enkele voorbeelden van de dagelijkse taken. Net zoals ons personeel hebben de honden ook een uurrooster.

Bij onze bewoners zorgen de honden heel vaak voor een glimlach maar ook voor een traan. We zien heel mooie contacten tussen bewoners en de sociale honden. Bij de familie en kleinkinderen zijn ze zeker ook welkom. Ze zijn vriend van iedereen!

Dagelijks is er een personeelsgroep die de honden meeneemt, zij hebben de opleiding gevolgd want het juist gebruik van de commando’s is heel belangrijk. Het gaat overzorgkundigen, verpleging, kiné, ergo en animatoren.

Ik zelf neem de honden elke dag mee naar huis en sta in voor de dagelijkse opvolging binnen het woonzorgcentrum en ik ben een belangrijke schakel naar het Bestuur.

Voor ons is de werking met de sociale honden zeker een meerwaarde. Door de jaren ervaring staan we graag startende instellingen te woord. Zo hebben we een project uitgewerkt om beginners weg wijs te maken in het hoe en wat, omdat het zo belangrijk is om vooraf na te denken en goede afspraken te maken. De sociale honden verdienen het beste!

En omdat sociaal contact voor de honden van belang is, hebben we ook een wisselbeker “de canicup” in het leven geroepen. Dit is een spelnamiddag samen met de honden en bewoners van verschillende woonzorgcentra. Een leuk initiatief dat door de Corona jammer genoeg wat stil gevallen is.

We hopen dat ons verhaal nog lang mag duren en dat meer en meer voorzieningen interesse tonen in het werken met sociale honden. Wij kunnen het alleen maar aanbevelen.