Werking en taken

Pup

Daar is de puppy!

Onze pups komen van kwekers die zich met de beste zorgen inzetten voor onze werking. De selectie van een puppy gebeurt via een puptestje. We checken de karaktereigenschappen en vaardigheden van de pup om in te schatten of hij geschikt is voor een opleiding tot assistentiehond. Het testje biedt geen 100% zekerheid, maar laat ons toe om op dat moment de meest stabiele puppy uit het nestje te kiezen.

Het gastgezin, een sterke basis

Een gastgezin met een groot hart voor honden neemt een pupje van ongeveer 8 weken in huis. Daar blijft hij tot hij anderhalf tot twee jaar is. Het gastgezin bereidt hem in die periode voor op de belangrijke taken bij zijn toekomstige baasje. Hij oefent en maakt spelenderwijs kennis met de wereld en onze maatschappij.

Hachiko begeleidt de gastgezinnen met minstens twee oefensessies per maand, in groep of individueel. Onze instructeurs zorgen voor hun opleiding en reiken tips & tools aan waarmee ze thuis verder aan de slag kunnen. We volgen de puppy karakterieel en medisch van dichtbij op. De dierenartskosten worden door Hachiko vergoed, net zoals de voeding, dankzij de steun van Versele Laga - Opti Life. Bovendien krijgt ieder beginnend gastgezin een starterspakket mee naar huis met leuke spulletjes aangeboden door Maxi Zoo.

Lees hier meer over gastgezin zijn bij Hachiko.

Afstuderen bij Hachiko

Na de gastgezinperiode volgt de hond verder opleiding bij Hachiko. De hond verblijft dan tijdens de week in ons centrum en gaat in het weekend terug op welverdiende rust bij het gastgezin. Onze instructeurs gaan tijdens deze periode intensief aan de slag met de reeds aangeleerde commando's. Daar komen nieuwe taakjes bij, zoals leren lopen naast een rolstoel en het bedienen van (licht)schakelaars. Op het einde van deze afstudeerperiode op Hachiko bepalen onze instructeurs of de hond klaar is om aan een nieuw baasje gekoppeld te worden.

Stage lopen

Wanneer de hond er klaar voor is om voor een baasje te werken, doet hij eerst stage. Hij en zijn toekomstige baasje leren samenwerken, nadat het baasje de nodige theorielessen kreeg.

Het echte werk en nazorg

Na de stage ontmoeten het nieuwe baasje en het gastgezin elkaar. Vaak ontstaat ook daar een innige vriendschap. Iedere hond wordt na de definitieve plaatsing levenslang opgevolgd. Dit door minstens één keer per jaar op huisbezoek te gaan en het werkende duo te evalueren, maar onze instructeurs helpen ook tussentijds waar nodig.