25 jaar kwispelende hulp

Caroline Thienpont en Pierra Van Steenbergen zagen begin jaren negentig een reportage over de Franse hulphondenorganisatie ANECAH. Ze lieten zich inspireren en op 26 febrauri 1994 was de vzw Hachiko een feit. De eerste Belgsiche vereniging voor de opleiding van hulphonden voor mensen met een motorische beperking.

In 1996 vonden onze eerste enthousiaste hulphonden de weg naar hun baasjes. In 2003 startten we, opnieuw als pionier in ons land, met het opleiden en toewijzen van meldhonden voor personen met epilepsie.

De nieuwste opdracht van onze trouwe viervoeters: mensen met een autismespectrumstoornis geruststellend gezelschap bieden. We deden (en doen nog steeds) volop research en in de zomer van 2019 plaatsten we onze eerste autismehond.

Ondertussen groeien en bloeien we volop verder in ons nieuwe Hachiko Home, een expertise- en ontmoetingsplek waar we sinds kort intrek hebben genomen.

Wist je dat de naam Hachiko is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een Japanse hond die zijn baasje, zelfs na diens dood, jarenlang elke dag opwachtte aan het station. Hierin schuilt namelijk een acroniem dat ons doel perfect omvat. Bij ons staat Hachiko voluit voor HondenAfrichtingsCentrum voor Hulp aan Invaliden door middel van Kleine Opdrachten.