Gastgezin zijn bij Hachiko

Zij maken onze familie compleet!

Zumba Zorro 112 Yason 18 Sessie Yzze Yada En Yason 2 Dsc 0167 Dsc 0158 Dsc 0151 Dsc 0084
Daar is de puppy!

Onze puppy's komen van kwekers die zich met de beste zorgen inzetten voor onze werking. De selectie gebeurt via een puppytestje. We checken de karaktereigenschappen en vaardigheden van de puppy om in te schatten of hij geschikt is om de opleiding tot assistentiehond te volgen. De test biedt geen 100% zekerheid, maar laat ons wel toe om voor de meest stabiele puppy uit het nestje te kiezen.

Het gastgezin, een sterke basis

Wanneer de puppy ongeveer acht weken is, neemt een gastgezin met een groot hart voor honden hem voor anderhalf tot twee jaar in huis. Daar bereidt hij zich voor op de belangrijke taken bij zijn toekomstige baasje. Hij oefent en maakt spelenderwijs kennis met de wereld en maatschappij.

Hachiko begeleidt de gastgezinnen met minstens twee trainingssessies per maand, voornamelijk in groep maar soms ook individueel. Onze instructeurs zorgen voor hun opleiding en reiken tips en tools aan waarmee ze thuis verder aan de slag kunnen.

De puppy wordt karakterieel en medisch van dichtbij opgevolgd. De dierenartskosten worden door Hachiko vergoed, net zoals de voeding, dankzij de steun van Versele Laga. Bovendien krijgt ieder beginnend gastgezin een starterspakket mee naar huis.

Wat wordt er verwacht van het gastgezin?

Een pup opvoeden kost tijd en energie. Op elk moment ben je bewust bezig met jouw hond. Het aanleren van goed gedrag, lopen aan de leiband, socialisatie, ... leer je niet op een week aan. Dit heeft maanden de tijd nodig. En dan nog zal een hond levenslang begeleiding in zijn keuzes kunnen gebruiken.

Om je hierop voldoende voor te bereiden, voorziet Hachiko eerst twee theorielessen vooraleer je praktijklessen volgt met de pup. Praktijklessen, of sessies, vinden elke twee weken plaats met een vaste instructeur en in een groepje van 3 tot 4 pups. Het vaste lesmoment vindt plaats in de week, op Hachiko, bij jou thuis of op verplaatsing, en wordt overeengekomen met de betrokken gastgezinnen.

Dit wil zeggen dat je je als gastgezin overdag moet kunnen vrijmaken.

 • Bij voorkeur werk je niet of halftijds, of je kan afwisselen met je partner want de pup mag ook geen 8 uren alleen zitten.
 • Je kan je zelfstandig met de auto verplaatsen.
 • Je bent fysiek ook fit genoeg om de pup op te voeden.

Is jouw interesse aangewakkerd en wil jij je inzetten als gastgezin bij Hachiko? Stuur dan een mailtje naar jana@hachiko.org en wij nemen verder contact met jou op.

Assistentiehond in spe zoekt weekendje rust

* Omwille van de massale toestroom aan kandidaat-opvanggezinnen, zetten we de aanmeldingen eventjes on hold. Kwispelende dank voor jullie enthousiasme en inzet! *

Deze oproep lanceerden we via twee lokale Facebook platformen, dit werd al snel opgepikt door kranten, radio en websites. De vele, enthousiaste reacties geven ons én onze honden alvast een warm gevoel.

Waarover gaat het?

Onze honden starten hun opleiding als pup in een gastgezin dat hen fulltime opvangt. Na anderhalf à twee jaar zijn de honden klaar voor de eindopleiding.

Zo starten in de herfst en in de lente telkens een 10-tal honden in het Hachiko centrum. Deze opleiding duurt ongeveer 5 maanden. Tijdens de week verblijven de assistentiehonden in spe op de ‘Hachiko-universiteit’ om in het weekend uit te rusten bij hun gastgezin. Om onze gastgezinnen te ontlasten - soms wonen ze ver, ze kunnen ziek vallen of hebben een andere verplichting - starten we met een opvangconcept voor onze eindopleiding.

We willen een pool samenstellen van opvanggezinnen uit de regio die beschikbaar zijn en sporadisch kunnen ingezet worden. Zo geven we ook mensen die zich niet fulltime als gastgezin kunnen inzetten de kans zich te engageren voor het Hachiko verhaal.

Wat is belangrijk?

Onze honden zijn van onschatbare waarden voor hun toekomstige baasje, daarom zijn we heel zorgzaam omtrent hun opleiding en opvang en screenen we onze gast- en opvanggezinnen grondig.

Hieronder alvast onze checklist voor het perfecte opvanggezin:

 • Je bent een hondenliefhebber uit regio Gent en woont binnen een straal van 25km van het centrum te Schelderode.
 • Je woont in een hondvriendelijke omgeving en hebt een omheinde tuin.
 • De hond slaapt binnen, afhankelijk van zijn gewoonte in een bench of los. Het nodige materiaal en voeding wordt door Hachiko meegegeven.
 • Na een drukke week opleiding op het centrum hebben onze honden vooral nood aan rust en ontspanning. Je plant geen druk bezoek of uitstapjes. Je beperkt de autoritten. De hond zal tijdens het WE geen jasje meekrijgen en dus niet genieten van zijn recht op toegang.
 • We geven voorkeur aan gezinnen zonder eigen hond; onze honden zien reeds voldoende vriendjes op het centrum en genieten graag van mentale en fysieke rust in het WE én van jouw exclusieve aandacht.
 • Gezinnen met jonge kinderen zonder ervaring met honden zijn niet optimaal voor deze formule, ook stellen we de leeftijdsgrens voor de kinderen op 8 jaar.
 • Tijdens het opvangweekend is een volwassene full-time beschikbaar als hoofdverantwoordelijke/begeleider om zich over de hond te ontfermen.
 • Je beschikt over een wagen die voldoende ruim en comfortabel is om de hond in te vervoeren.
 • Je bent voldoende fit, krachtig en mobiel om een jonge hond te begeleiden.
 • Je bent bereid een korte opleiding te volgen (3u theorie op een vaste nog te bepalen datum) en een praktijkinitiatie te krijgen. Je kan deze informatie helder en snel verwerken.
 • Je kan op vrijdag tussen 10 en 15u één van onze studenten ophalen in het Hachiko centrum om hem na een rustig weekend op maandagvoormiddag tussen 9 en 12u terug te brengen.
 • Onze trainers kunnen thuis ontvangen worden voor een kennismaking.