Zumba Zorro 201

Ik wil vrijwilligerswerk doen bij Hachiko

Naast financiële steun, zoekt Hachiko ook op regelmatige basis vrijwilligers. Ontdek hieronder de mogelijkheden.

Gastgezin worden

Elke gemotiveerde dierenliefhebber kan gastgezin worden en gedurende anderhalf tot twee jaar een assistentiehond in wording helpen opvoeden. Het gastgezin werkt op vrijwillige basis, maar de gemaakte kosten worden volledig gedragen door Hachiko. De hulp van het gastgezin, vooral voor de socialisatie en gehoorzaamheid, is onmisbaar.

Ieder gastgezin weet vooraf dat het zijn hond uiteindelijk terug moet afstaan. Hoewel dit niet evident lijkt, is de motivatie zeer groot zodra men beseft in welke mate een hond de gezondheidstoestand en het sociaal contact van een persoon met een handicap of aandoening kan veranderen en bevorderen.

Kan je geen full-time gastgezin worden, maar wil je je toch inzetten? Je kan je opgeven als opvanggezin voor onze honden in eindopleiding.

Meer info over gastgezinnen en opvanggezinnen kan je hier lezen.

Helpen bij promostanden

Hachiko wordt regelmatig uitgenodigd voor het houden van een promostand, waarin kleine, leuke artikelen worden verkocht als bijdrage voor de kosten voor de opleiding van onze assistentiehonden.

Het kan gaan om specifieke dierenbeurzen maar ook om jaarmarkten, kerstmarkten, of om specifieke activiteiten die ten voordele van Hachiko worden georganiseerd.

Om de spulletjes te verkopen en informatie te geven aan potentiële sympathisanten, sponsors en geïnteresseerden hebben we, afhankelijk van de grootte van de stand, zo'n 2 tot 4 personen nodig.

Naast het bemannen van die promostand, is er een taak weggelegd voor het opzetten en/of afbreken van het materiaal, zoals een tent, het etaleren van het promomateriaal, het aanbrengen van de prijskaartjes en prijslijsten,...

Het vervoer van alle materiaal kan gebeuren met eigen wagen (mits mogelijke verplaatsingsvergoeding), of misschien wel met de Hachiko camionette.

Evenement organiseren

Wil je als vereniging, sportclub, school, vriendenkring, service club, ... zelf in actie schieten voor Hachiko, misschien wel met een pannenkoekenverkoop of sponsorloop? Wij waarderen elke activiteit ten voordele van onze vzw ten zeerste!

Wens je graag ons officiële logo te gebruiken bij de communicatie in het kader van jouw actie? Neem contact op met lauren@hachiko.org om het logo via mail te ontvangen.

Demo’s begeleiden

Hachiko geeft vaak demonstraties, hetzij op evenementen (meestal tijdens het weekend), hetzij op scholen (tijdens de lesuren).

Hierbij wordt het baasje van een assistentiehond uitgenodigd om te laten zien waar zijn of haar hond toe in staat is. Om dagelijkse taken van de hond aanschouwelijker te maken hebben we speciaal ontworpen demokastjes ter beschikking.

We rekenen op een vrijwilliger om uitleg te geven tijdens de demonstratie en assistentie te verlenen om de verschillende handelingen praktisch te sturen. Zo'n demo duurt gemiddeld 45 minuten, waarna (bij demo's in beperkte kring) vragen kunnen worden gesteld, die dan bij voorkeur door de rolstoelgebruiker worden beantwoord.

Uiteraard moet het demokastje ter plaatse raken, wat dan meestal gebeurt via de 'inspreker'. Het vervoer van de rolstoelgebruiker gebeurt vaak op eigen kracht of met eigen helpers, maar in uitzonderlijke gevallen moeten ze worden opgehaald, soms met een aangepaste wagen.

Het is evident dat we steeds mensen zoeken die zo dicht mogelijk bij het evenement wonen.

Voor meer informatie kan je mailen naar lauren@hachiko.org

Jonge vrijwilliger opgelet!

Het inzetten van min-16 jarigen voor vrijwilligerswerk is wettelijk niet toegelaten. De wetgeving op vrijwilligerswerk hoopt op die manier mogelijk misbruik van jongeren tijdens vrijwilligerswerk te voorkomen. Uiteraard blijven ze overal zeer welkom als bezoekers, maar we mogen ze niet aan het werk zetten. Jongeren kunnen enkel meehelpen tijdens onze activiteiten vanaf het kalenderjaar waarin ze 16 jaar worden.