Hond aan de lijn

Het bos en de natuur zijn bij uitstek de favoriete wandeluitjes van vele baasjes en hun trouwe viervoeter. Rustig en ideaal om de hond al eens te laten loslopen, zou je denken. Maar wist je dat het laten loslopen van je hond eigenlijk verboden is in Vlaanderen?

Dsc 0133 2

Jouw viervoeter moet altijd en overal verplicht aan de leiband. Dit is noodzakelijk om de rust in de natuur te respecteren, de lokale fauna en flora te beschermen, maar ook om jouw hond en andere bezoekers te beschermen en gevaarlijke situaties te vermijden.

Gelukkig zijn er in Vlaanderen ook zones en losloopweides te vinden waar je hond wel naar hartenlust kan rennen in het groen, en dat in alle veiligheid. Op de website van Agentschap Natuur en Bos kan je de losloopzones allemaal netjes raadplegen (https://www.natuurenbos.be/hondenzones).

Ook aan de kust kan je tijdens bepaalde periodes met de hond los genieten van een wandeling, er zijn zelfs plaatsen waar dit het hele jaar door mag. Elke badstad heeft daaromtrent zijn eigen regels, dus check zeker op voorhand welke maatregelen er waar gelden. Je hond toch laten loslopen op plaatsen waar dit niet mag, is geheel op eigen verantwoordelijkheid. Wees je er dan ook van bewust dat een boete mogelijk is, met bedragen die starten vanaf 80 euro. We begrijpen dat er teleurstelling heerst bij vele baasjes omtrent deze regelgeving, en dat het voor rolstoelgebruikers niet (altijd) evident is om een losloopzone of de kust te bezoeken. Eventueel kan je in jouw gemeente navragen of er uitzonderingen kunnen gegeven worden en je toestemming kan krijgen om je hond in bepaalde gebieden los te laten lopen.