Hersenwerkjes met je hond

Naast fysieke inspanningen, kun je jouw hond ook mentale uitdagingen geven die je perfect binnenshuis kan doen. We geven je graag inspiratie door regelmatig leuke hersenspelletjes te delen! Ben je nieuw met hersenwerkjes voor je hond? Lees dan zeker eerst waarom deze mentale spelletjes zo goed zijn voor jouw viervoeter en neem onze tips & tricks door voor je ermee aan de slag gaat.

Hersenwerk Mfluffinballs 1
Waarom hersenwerk?

Hersenwerk vind je overal: in je keukenkastje, bij het oud papier, in je doos met oude vodden, je garage, ... Je hebt niet veel nodig om je hond mentaal uit te kunnen dagen en hem moe te maken. Met een goede boswandeling en ballen gooien maak je je hond weliswaar fysiek moe, maar mentale uitdaging is ook zeker een must voor een gezond hondenleven. Daarnaast kan vijf tot tien minuten hersenwerk een hond net zo moe maken als een goede wandeling. Ideaal dus voor regenachtige dagen, wanneer je niet genoeg tijd hebt voor een uitgebreide wandeling of wanneer je hond fysiek zijn energie niet kwijt kan (bijvoorbeeld om medische redenen). Én natuurlijk ideaal voor als je vijf minuten niks te doen hebt! Honden zijn van origine gefokt met het doel een bepaald soort werk te doen, tegenwoordig worden honden echter vaker als gezelschapsdier gehouden dan bijvoorbeeld als herdershond, jachthond of retriever. Honden die onvoldoende werk te doen krijgen en mentaal weinig gestimuleerd worden, kunnen ongewenst gedrag gaan vertonen zoals prullenbakken omgooien, dingen kapot bijten of blaffen naar iedereen die langs komt. Geef je hond dus dagelijks een werkje en je geeft hem een goed hondenleven, of dat nu hulphondenwerk, speurwerk of hersenwerk is.

Hersenwerk leert je hond om probleemoplossend te redeneren, het geeft mentale stimulans voor een goede hersenontwikkeling (zeker in de eerste jaren), prikkelt de zintuigen en geeft je hond de kans zijn meest geavanceerde zintuig in te zetten: de neus. Een groot gedeelte van de hond zijn hersenen is gewijd aan het verwerken van geuren. Het kost de hond daarom veel hersencapaciteit en dus energie om zijn neus te gebruiken, een vermoeiend en bevredigend werkje dus! Nog een belangrijke reden om aan hersenwerk te doen: je bouwt een enorm goede werkrelatie op met je hond, want jij geeft hem dat bevredigende werkje en die uitdaging waar hij zo van geniet.

Hoe pak je het aan?

Hoe doe je dat, hersenwerk met je hond? Het is zeer eenvoudig wanneer je weet waar je het moet zoeken. Iets wat gaatjes heeft, zoals een rubberen mat, een ijsblokjesvorm, een eierdoos of iets waar je gaatjes in kan maken zoals een lege plastic fles, is uitermate geschikt als basis voor hersenwerk. Net als iets waar je koekjes onder kan verstoppen, zoals plastic servies, plastic plantenpotjes, een kratje met oude doeken of een opgerolde handdoek. Let altijd goed op of het werkje veilig en geschikt is voor je hond. Blijf erbij wanneer je hond bezig is met het werkje en zorg dat hij hulp krijgt wanneer nodig zodat hij geen ander doel verzint voor de onderdelen van de puzzel (zoals opeten of kapot knauwen van de onderdelen).

Je kunt de gewone voeding van je hond gebruiken. Eventueel om je hond extra te motiveren wanneer dat nodig is, gebruik je wat beloningskoekjes of extra lekkere brokjes tussen de gewone voeding door. Wanneer je begint met een nieuw hersenwerkje voor je hond, begin je altijd extreem simpel. Begin met een drietal brokjes en hou ze zichtbaar. Jij bent de spelleider en de gebruiksaanwijzing, zorg dus altijd dat je hond de oplossing kan bedenken met de aanwijzingen die je geeft. Rol zelf eens met de plastic fles zodat er een brokje uitvalt; til het bekertje op om te laten zien waar het brokje ligt of leg het brokje onder de rand van het bekertje zodat de hond het brokje er gemakkelijk onder weg krijgt. Belangrijk is dat je frustratie bij je hond gaat voorkomen. Gaat je hond de puzzel slopen, eraan trekken, bijten of graven? Zet dan direct drie stapjes terug en maak de puzzel gemakkelijker. Bied telkens één puzzel tegelijk aan, zo leert je hond gericht en gestructureerd te werken. Gebruik tijdens het hersenwerk zo min mogelijk woorden, wanneer jij stil bent kan je hond zich volledig focussen op het zoeken van de oplossing. Let ook op vermoeidheidssignalen zoals wegkijken, weglopen of brokjes laten liggen.

Laat je hond goed ‘uitsnuffelen’. Het spelletje mag dan wel gedaan zijn; als jouw hond nog eens wil dubbelchecken of hij alle brokjes op heeft, laat hem gerust doen! Wanneer je het hersenwerkje beëindigd, kun je je hond dit duidelijk maken door alles weg te zetten en voeding en materiaal op te bergen. Eventueel kun je wat brokjes op de grond gooien om je hond af te leiden wanneer hij op de puzzel gefocust blijft.

Hersenwerkje 1: Eten uit een bordje

Neem enkele plastic borden en maak in het midden een klein gaatje met een schaar (wees voorzichtig!). Trek een stukje touw door het gaatje en maak onderaan een knoopje. Je hond kan zo het bord vastnemen via het touwtje. Verdeel enkele brokjes voeding op elk bordje (leg er soms een lekker snoepje tussen ter motivatie) en stapel ze vervolgens op elkaar. Jouw hond kan nu de brokjes van het bovenste bordje lekker opsmullen en zal voor het volgende bordje het touw moeten vastnemen om zo aan het volgende bordje te geraken. Let wel: iedere hond heeft zijn eigen tactiek, sommigen zullen de ‘lompe’ tactiek gebruiken en de stapel omgooien om zo aan de brokjes te geraken. Natuurlijk kun je je hond dit wel netjes leren doen, door bijv. het bordje eronder eerst vast te houden tot je hond de bovenste eraf heeft getild. Of kies voor het eenvoudig alternatief: zet de stapel bordjes in een emmer. Die emmer kan je verzwaren met zand of inklemmen als je hond alsnog de stapel met emmer en al omkiepert!

Veel plezier! En onthoud, help je hond waar nodig!

Hersenwerkje 2: Fleece in een fles

Neem een petflesje, liefst een stevig type, en knip een lange strook fleece (of andere stof) van een paar cm breed en een lengte die je bijna geheel in de fles kunt duwen. Als je fleece niet lang genoeg is kun je altijd een aantal repen aan elkaar knopen, zolang je de knoopjes klein genoeg maakt dat ze door de flessenhals passen. Maak aan één uiteinde van de fleece een dikke knoop, zo kan de strook fleece niet geheel in de fles verdwijnen en heeft je hond een beetje houvast om te beginnen met trekken.

Stop nu de strook fleece in de fles en stop er regelmatig een brokje bij, zodat er brokjes uit de fles vallen wanneer je hond de strook eruit trekt. Om je hond duidelijk te maken dat er brokjes te vinden zijn, is het aan te raden ook direct aan de flesopening een brokje te stoppen. Zo valt er bijna direct iets uit wanneer hij aan de strook trekt.

Om je hond dit hersenwerkje te leren hou je bij de eerste pogingen het flesje in de hand, ook kun je het commando ‘tug’ gebruiken als je hond dit commando kent. Begrijpt jouw hond het spel? Dan kun je het moeilijker maken door de fles gewoon op de grond te leggen. Let wel op dat je hond het flesje niet kapot maakt, dit kan én gevaarlijk zijn én kan een teken zijn dat het hem frustreert omdat hij de oplossing niet goed kan verzinnen. Leg het hem dan nog eens uit door het samen te doen. Veel plezier!

Naamloos-1_200320_152717.jpg#asset:1908


Hersenwerkje 3: M(fl)uffinballs

Voor dit hersenwerkje mag je alweer snuffelen in de keuken en berging op zoek naar de nodige spulletjes. Haal een muffinbakvorm uit de kast en zoek enkele ballen (evt. in verschillende formaten) en dopjes van een groot formaat (zoals van wasmiddel – LET OP: goed afspoelen eerst!) of melkflessen.

Leg wat koekjes in de muffinbakvorm en plaats hierover de ballen en/of dopjes. Hoe groter de voorwerpen en hoe meer grip ze hebben, hoe gemakkelijker voor je hond om ze vast te nemen. Het wordt moeilijker wanneer de dopjes en ballen glad zijn en net zo hoog zijn als de bakvorm, en al zeker als ze wat bekwijld zijn… Begin daarom met wat grotere balletjes en dopjes. Als je merkt dat dit vlot gaat voor je hond, kan je het steeds moeilijker maken! Het lijkt gemakkelijk, maar voor je hond kan dit best een uitdagend spel zijn. Maar met geduld en de juiste begeleiding zal je merken dat je hond er steeds vaardiger in zal worden. Ook leuk: ruim achteraf samen de spullen op! Veel plezier!

Mfluffinballs.jpg#asset:1914


Hersenwerkje 4: Dekseltje trek

Voor dit hersenwerkje heeft je hond al even kunnen oefenen met de vaardigheid iets pakken en optillen uit de vorige hersenwerkjes. Deze keer een variant hierop die nog net iets uitdagender kan zijn, zowel voor de hersenwerkknutselaar als voor de hond!

Neem een aantal plastic dekseltjes en een tray van plantenpotjes. Het is belangrijk dat de deksels niet blijven klemmen in de tray om frustratie bij je hond te voorkomen. Boor een gaatje in het midden van de deksels. Neem een touw dat voldoende dik is voor je hond om te pakken. Trek dit touw door het gaatje en maak een knoop aan beide kanten. Verstop vervolgens enkele hondenbrokjes onder de dekseltjes. Als je hond niet onmiddellijk snapt wat de bedoeling is, toon hem voor hoe je het deksel kan optillen en bij de koekjes geraakt. Desnoods kan je eerst even oefenen met een deksel op de grond. Dit is een hersenwerkje wat je hond echt moet snappen om hem juist op te lossen. Veel plezier! Laat ons weten wat jouw hond ervan vond

Naamloos-1_200326_163055.jpg#asset:1918

Hersernwerkje 5: Tuinierpret!

Bij het vorige hersenwerkje gebruikten we een tray van plantenpotjes, voor dit spelletje kan je plantenpotjes zelf gebruiken! Je hebt nodig: 4 à 5 plastic plantenpotjes, reepjes fleece of dik touw, eventueel een plankje. Trek een stukje fleece of touw door de gaatjes van de potjes en maak een paar knoopjes zodat je hond voldoende touw heeft om beet te pakken. Hiermee maak je een stapeltje van omgekeerde potjes, waarbij je op ieder potje een aantal hondenkoekjes legt. De bedoeling is dat je hond een potje optilt door het touw/de fleece vast te pakken en eraan te trekken. Begin met één of meerdere koekjes bovenop het bovenste potje, zodat je hond leert waar het lekkers te vinden zijn. Bij de wildebrassen en onstuimige types kan het nodig zijn dat je het onderste potje vashoudt, ofwel vast lijmt op een plankje. Moedig je hond aan wanneer hij het touwtje pakt, zo weet hij dat hij goed bezig is. Dit is zeker een hersenwerk met moeilijkheidsgraad dus pak het stapsgewijs aan en leg je hond goed uit hoe hij dit werkje moet oplossen! Veel plezier!

Naamloos-1_200327_131335.jpg#asset:1923


Hersenwerkje 6: Flesjesfun

Vandaag een zeer eenvoudig te maken hersenwerkje waar je vele varianten op kunt verzinnen! Haal een mand, bak of doos uit de kast en verzamel een aantal flesjes. Actimel-flesjes zijn hiervoor ideaal: ze zijn klein en hebben een voldoende grote opening om hondenvoeding in te verstoppen. Zorg ervoor dat de flesjes proper zijn door ze een aantal keer goed uit te spoelen.

Begin met een klein aantal flesjes en leg wat brokjes tussen de flesjes. Stop daarna eens wat brokjes in een flesje en laat je hond zien waar hij zijn beloning kan vinden. Wanneer je hond wat handigheid heeft gekregen in het zoeken tussen en in de flesjes, kun je de bak vullen met een hoger aantal flesjes waarin en waartussen de beloningen te vinden zijn. Geen probleem voor je hond? Maak het dan steeds een stapje moeilijker door het aantal te verhogen. Andere varianten op dit spelletje zijn: Een bak met dopjes, een bak met kopjes, wc-rollen. Je kunt het zo gek niet bedenken, veel plezier!

Flesjes-bak.jpg#asset:1929

Hersenwerkje 7: Hondenlasagna

Dit is een heel gemakkelijk en lekker hersenwerkje: de hondenlasagna! Voor deze uitdaging heb je een doos, bak of (was)mand nodig en enkele oude lappen stof of t-shirts.

Je strooit enkele hondenkoekjes in de bak en daaroverheen leg je vervolgens een oude lap stof of t-shirt. Dan volgt weer een laag koekjes en een stuk stof, en zo ga je door tot je vindt dat de lasagna voldoende gevuld is! Je kan het dus zo moeilijk maken als je zelf wilt door gewoon extra lagen toe te voegen. Wil je het misschien iets uitdagender? Probeer ook eens de lap stof op te rollen met enkele koekjes ertussen en leg er een aantal naast elkaar in de bak. Veel plezier!

Lasagna.jpg#asset:1942


Hersenwerkje 8: Waterpret!

Nu het weer wat warmer wordt, breekt het ideale moment aan voor waterspelletjes! Een waterspel is leuk omdat je hond probleemoplossend bezig kan zijn en tegelijk afkoeling kan vinden. Ook dit hersenwerk kan je alweer zo moeilijk maken als je zelf wilt.

Neem een grote teil of een badje en vul deze met een laag water. Verzamel een aantal plastic bakjes, dopjes, ijsblokbakje, ... en doe er een aantal hondenkoekjes in. Leg deze in het water zodat de koekjes in de bakjes op het water drijven. Sommige honden zullen de bakjes eruit pakken en de koekjes naast het badje eruit halen, anderen zullen ze eruit proberen te krijgen in het badje. Sommige koekjes zullen in het water beginnen drijven of zinken wanneer ze uit de bakjes vallen. Dan zal je je hond wellicht bellen zien blazen om aan het koekje te komen.

Vindt je hond het spannend of maakt hij niet graag zijn pootjes nat? Dan kan je altijd kiezen voor een kleiner badje en makkelijkere, grotere bakjes. Of je kan je hond een beetje uitdagen door wat brokjes in het water te blijven gooien en hem zo te activeren om er achteraan te springen. Kies in dit geval wel drijvende koekjes (koekjes die naar de bodem zinken zijn een stuk lastiger te pakken te krijgen) en begin met een heel klein laagje water.

Veel spetterplezier!

zomerbadje-1-Gazet-83.png#asset:1943


Hersenwerkje 9: Oude fietsbanden

Hield je de voorbije weken grote kuis en vond je toevallig oude fietsbanden? Hou ze nog even bij want je kan er opnieuw een leuk hersenspel mee spelen.

Stof de band even af of maak ze wat proper indien het nodig zou zijn, en stop er vervolgens enkele hondenkoekjes in. Begin dit hersenwerkje op een gemakkelijk niveau, want het is best pittig voor je hond om de koekjes terug uit de band te prutsen. Help je hond dus tijdig! De eerste keren dat je dit spelletje doet, kan je bijvoorbeeld langwerpige koekjes gebruiken die je een beetje uit de band laat steken. Ook kan je, wanneer je meerdere banden hebt, de banden over elkaar heen leggen en wat koekjes ertussen verstoppen. Veel plezier!

Oude-fietsbanden.jpg#asset:1950

Hersenwerkje 10: Hondenijsjes!

Een leuke én tegelijk lekkere bezighouding voor je hond op warme dagen zoals deze is een hondenijsje! Ook dit kan je weer zo gemakkelijk, ingewikkeld of luxueus maken als je zelf wilt. Neem een bekertje dat je kan invriezen en vul deze met wat voeding en af toe wat koekjes en vul op met water. Om een ijsje op een stokje te maken, kan je er een kauwstick rechtop in zetten! Of wil je je hond iets meer uitdaging geven? Hang er dan een stevig touw in voordat je het invriest, zodat je het ijsjes ergens aan kan vasthangen. Je hond moet dan het ijsje opeten à la koekhappen! Veel smulplezier!

Naamloos-1_200409_150740.jpg#asset:1954

Hersenwerkje 11: Stapelplezier!

Iedereen heeft ze wel staan: bewaardoosjes voor etensrestjes of ander lekkers. Wist je dat je die ook goed kan gebruiken voor hondenlekkers?

Het best gebruik je doosjes van verschillende formaten die mooi in elkaar passen maar met wel voldoende speling ertussen. Leg enkele hondenbrokjes in ieder doosje en stapel ze vervolgens in elkaar. Het is nu de bedoeling dat je hond aan de koekjes geraakt door de doosjes uit elkaar te halen. Het vraagt veel beheersing van je hond om dit hersenwerkje netjes uit te voeren. Natuurlijk zal je hond de variant ‘pak-alles-op-en-laat-het-weer-vallen’ proberen, dan is het vaak ook raak. Maar het mooist is het natuurlijk wanneer je je hond leert de doosjes er één voor één uit te nemen. De gemakkelijkste manier om je hond dit te leren, is wanneer het kleinste doosje een beetje hoger staat dan het doosje eronder, zodat deze er gemakkelijk uit kan worden getild, het op één na kleinste doosje weer iets hoger is dan die eronder enz. Begin met twee of drie doosjes en breid langzaam uit.

Je kan ook een andere versie uitproberen. Stapel de doosjes op z’n kop tot een toren waar er onder ieder verdiep iets lekkers te vinden is! Veel plezier!

hersenwerk.jpg#asset:1966Hersenwerkje 12: Smulplezier met een eierdoos!

Heb je nog een eierdoos liggen? Gebruik 'm dan zeker eens voor dit hersenwerkje!

Dit moet zowat het meest simpele te maken hersenwerkje zijn, maar voor je hond is het een echte uitdaging waar hij even zoet mee is. Strooi de hondenbrokjes in de eierdoos en ziezo, smullen maar! Het is niet gemakkelijk voor je hond om de brokjes van tussen de eierdopjes te peuteren. Als hij wat gefrustreerd zou geraken, kan je helpen door de doos vast te houden. Of misschien probeert jouw hond wel aan de brokjes te geraken door met zijn poten de doos gewoon om te kieperen... Veel plezier!

IMG-20200427-WA0006.jpg#asset:2017Hersenwerkje 13: Buis in je huis!

Regenpijp met eetbare regen

Deze puzzel vergt wat oplossingsvermogen van je hond, want hij moet ergens een plaatje wegtrekken, zodat er koeken naar beneden vallen. De volgorde waarin hij dit doet zal ook nog uitmaken. Eens je viervoeter het spelletje eenmaal doorheeft, is het een superfijne breinbreker. Knutsel je mee?

BENODIGDHEDEN

• Lange buis van harder karton of pvc buis, ongeveer 1m lang
• Hard karton/oude doos om kleine plaatjes van te knippen
• Koekjes
• Touw
• Elastieken of tape om het ergens aan vast te maken
• Stanleymes
• Schaar
• Koekjes/brokjes
• Evt. plastificeermachine

ZO MAAK JE HET

Maak met het stanleymes verschillende inkepingen in de buis. Doe dit op verschillende hoogtes en aan de voor en zijkanten. Maak de inkepingen ongeveer de dikte van de kartonnen plaatjes die je hebt (zie hieronder). Let er ook op om de inkepingen zo breed te maken dat je kartonnen plaatje de buis afsluit wanneer je deze erin schuift.

Knip de kartonnen plaatjes. Maak de plaatjes zo breed als de inkepingen en langer dan de diameter van de buis (ongeveer een derde of de helft langer). Knip de achterkant rond zodat deze aansluit op de ronding van de buis en zorg dat er voldoende (minstens een derde) van het plaatje uit de gleuf steekt. Maak een gaatje in de plaatjes waar je een stukje touw aanbindt. Hoe korter of dunner het touwtje hoe moeilijker.

Zonder touwtjes kan, maar dan moet je hond al wat puzzelvaardigheden bezitten om de plaatjes zo voorzichtig mogelijk vast te pakken zonder ze kapot te maken met de tanden.

Bind nu de buis met een stevig elastiek ofwel met tape ergens aan vast. Zorg ervoor dat de onderkant van de buis een stukje boven de grond hangt. Bind de buis bijvoorbeeld aan een stoel of hekwerk. Zorg dat je hond met zijn snoet bij het bovenste plaatje kan.

De puzzel klaarmaken.
Schuif het onderste plaatje erin, strooi wat koekjes van bovenaf, schuif het volgende plaatje erin en herhaal deze stap tot aan het bovenste plaatje. De koekjes blijven zo op de plaatjes liggen. Moedig je hond aan te starten bij het onderste plaatje en naar boven te werken, zo vallen de koekjes direct onderaan uit de buis na het wegtrekken van elk plaatje. Veel puzzelplezier!

Buis-in-je-huis.jpg#asset:2901

Hersenwerkje 14: De snoepslang!

Creatief met kartonnen rolletjes.

Haal buiten naar binnen, ideaal met slecht weer of quarantaine-dagen, een slang in je huis! Je hond moet de delen van de slang heen en weer leren schuiven om zo bij de koekjes te komen.

BENODIGDHEDEN

  • Een tiental wc-rolletjes, keukenrollen of kartonnen koekendozen
  • Een oude sjaal, handdoek of lang stuk stof
  • Koekjes

ZO MAAK JE HET

Neem een oude sjaal of breed stuk stof, een gevlochten tug kan evengoed dienen. Rijg de stof door de rolletjes en doosjes. Zorg dat er wat ruimte is om de rolletjes nog te schuiven. Maak aan het begin en het einde een knoop in de stof zodat de rolletjes er niet af schuiven, tussendoor een paar knopen kan ook zeker.

Verstop nu wat koekjes tussen de plooien van de stof en schuif de rolletjes eroverheen. Help je hond eventueel de rolletjes te leren schuiven. Je hond kan de rolletjes ook stuk scheuren of met de slang schudden is uiteraard ook een optie, maar de mooiste puzzeloplossing is natuurlijk schuiven.

Wie durft deze slang aan te vallen?!


De-snoepslang.jpg#asset:3116Hersenwerkje 15: Brokjes aan een touw!

BENODIGDHEDEN

  • Flesjes
  • Een stevige draad of stok
  • schaar
  • 2 punten om het hersenwerkje te bevestigen

ZO MAAK JE HET

Een moeilijkere versie van koekhappen, de koekjes zitten namelijk verstopt in de flesjes!
In de flesjes maak je 2 gaatjes op ongeveer een derde vanaf de bovenkant (hoe hoger de gaten zitten, hoe moeilijker). Je doet dit voor een 3-tal flesjes. Je steekt hier een stok of stuk touw doorheen. Als alle flesjes bevestigd zijn, kan je het touw of de stok vastzetten. Dit is over het algemeen best een ingewikkelde puzzel, je moet je hond waarschijnlijk wat helpen uitleggen dat het duwen met de neus beter werkt dan de fles eraf proberen te trekken. Het kan helpen om het voor te tonen en om te starten met 1 flesje waarvan de gaten net boven het midden zijn zodat het flesje gemakkelijker omdraait. Pas op dat je niet duizelig wordt en smullen maar!

20210825_154423.jpg#asset:3373